Project Nighthawk i Blackbird - prototipovi super-brzih XPG SSD-ova

Pod temom „Dawn of a New Xtreme“ XPG je na sajmu CES 2022 predstavio najnovije proizvode marki XPG i ADATA za igrače i entuzijaste uključujući i prototipove super-brzih SSD-ova „Project Blackbird i Nighthawk“

Stjepan Bilić četvrtak, 27. siječnja 2022. u 06:00

Igrači i računalni entuzijasti imaju se čemu veseliti u 2022. godini. Na sajmu CES 2022 koji je održan početkom ovog mjeseca u Las Vegasu XPG je predstavio najnovije proizvode marki XPG I ADATA. Među izloženim proizvodima najviše su se istaknuli budući super-brzi SSD-ovi koji se trenutno razvijaju pod kodnim nazivima „Project Nighthawk“ i „Project Blackbird“.

Riječ je o PCIe Gen5 x4 SSD-ovima koji će biti dio ADATA-ine ponude i koji postižu brzine čitanja od 14 GB/s i brzine pisanja od 12 GB/s (Nighthawk) i 10 GB/s (Blackbird). Maksimalni kapacitet za oba modela bit će do 8 TB. Project Nighthawk se temelji na kontroleru Silicon Motion SM2508, a Project Blackbird na InnoGrit IG5666.

Za ljubitelje eksterne pohrane podataka ADATA je predstavila i prijenosni SSD naziva Elite SE920. Posebnost ovog modela je vlastito hlađenje kojeg čine hladnjak i aktivni ventilator. Budući se s računalom spaja pomoću USB kabela teoretska brzina prijenosa podataka iznosi do 40 Gb/s.

XPG je predstavio i DDR5 memoriju LANCER RGB i CASTER RGB visokih performansi. Memorije odlikuju performanse od 6.000 MT/s i 7.000 MT/s. Prikazana je i ADATA-ina DDR5-4800 U/SO/R-DIMM memorija industrijske razine s ECC-om i PMIC-om na istom čipu. XPG je prikazao i najnovije ujedno i najsnažnije napajanje (1000W i 1300W) – XPG CYBERCORE koje odlikuju Platinum i Cybenetics certifikati te VENTO PRO ventilatori koji su konstruirani u suradnji s tvrtkom Nidec.

Ovogodišnji CES poslužio je XPG-u za upoznavanje javnosti s prototipovima uređaja koji tek trebaju stići na police trgovina. Uz Project Nighthawk i Blackbird XPG je prikazao i prototip kućišta BATTLECRUISER PRO. Riječ je o ATX full-tower kućištu s površinama od kaljenog stakla sa sve četiri strane i ventilatorom čija se brzina rada i osvijetljenost može prilagođavati putem softvera.

Unutar linije LEVANTE XPG je prikazao AIO hladnjak – LEVANTE PRO. Odlikuje ga okrugli LCD zaslon i najnovije rješenje za hlađenje tekućinom tvrtke ASETEK i ventilatorima XPG VENTO PRO 120 PWM visoke kvalitete. Podatke koji se prikazuju na zaslonu moguće je prilagoditi pomoću softverskog ekosustava XPG PRIME.

XPG VAULT
XPG VAULT

Nova serija igraćih miševa predstavljena je pod nazivom ALPHA. Miševi iz ove serije imaju ergonomsko kućište i optički senzor visokih performansi – PIXART PAW3335. Kupcima su na raspolaganju žični i bežični modeli koji se spajaju putem 2,4 GHz donglea ili putem Bluetootha.

Za igrače koji svoje igraće naslove uvijek žele imati uza sebe ili pod rukom XPG je pokazao i konceptualni miš naziva XPG VAULT. Podsjetimo, riječ je o žičnom mišu koji ima do 1 TB podatkovnog prostora. Ugrađeni SSD postiže brzinu do 985 MB/s što ga čini više nego dovoljno brzim za glatko izvođenje bilo kojeg igraćeg naslova. Podacima na mišu se upravlja pomoću softvera Gaming Launcher koji ujedno donosi i višu razinu integracije igara sa softverskim ekosustavom XPG Prime.