Startup

Beskonačna lista pjesama koju potpisuje umjetna inteligencija

Mladen Smrekar utorak, 28. rujna 2021. u 22:33

Glazbena platforma AiMi koristi umjetnu inteligenciju kako bi ljudskim DJ-ima pomogla u stvaranju jedinstvene elektroničke glazbe

Tehnologija koja stoji iza glazbene platforme startupa AiMi pokazuje potencijal umjetne inteligencije da razumije i stvara glazbu, na način na koji to već može činiti s jezikom. 

Operativni sustav za glazbu

AiMi je zamišljen kao "operativni sustav za glazbu", objašnjava Edward Balassanian, izvršni direktor i osnivač tvrtke. "Htjeli smo umjetnicima ponuditi način da osmisle svoje glazbene ideje, stvore pjesmu i izraze je kao dugotrajno kontinuirano glazbeno iskustvo, bez potrebe da prolaze kroz cijeli studijski proces."

AiMi je trenutno dostupan samo na iOS-u
AiMi je trenutno dostupan samo na iOS-u

Umjetnici na platformi zapišu osnovne glazbene ideje, poput niza ritmova ili melodija, i zatim uvježbavaju AiMijevu AI s primjerima iz vlastitih glazbenih mikseva.


Obučen i naoružan raznim glazbenim idejama, AiMi miješa, kombinira i proizvodi glazbu u stvarnom vremenu, stvarajući originalni "multidimenzionalni glazbeni prostor" kako ga opisuje Balassanian. I taj će "prostor" biti malo drugačiji svaki put kad ga korisnik pusti.


AI Zrće

Rezultat podsjeća na žive nastupe DJ-a, poput kakve AI Ibize ili Zrća, stvoren u djeliću vremena i beskonačan po duljini.

Roster se puni sa sve više izvođača elektronske glazbe
Roster se puni sa sve više izvođača elektronske glazbe

"Svojoj publici pružate iskustvo da vas vidi uživo, ali u vlastitom džepu", objašnjava Balassanian smisao aplikacije trenutno dostupne samo na iOS-u.

AiMi je već okupio niz imena poznatih ljubiteljima elektronske glazbe: Appleblim, Big Miz, Black Loops, Cassy, East End Dubs, Nachtbraker, Shanti Celeste, Soul Clap, Steve Spacek..., samo su neka od imena na popisu izvođača koji koriste mogućnosti umjetne inteligencije u stvaranju svoje beskonačne glazbe.

AiMi je zamišljen kao "operativni sustav za glazbu"
AiMi je zamišljen kao "operativni sustav za glazbu"

Tvrtke poput OpenAI-a već su eksperimentirale su s raznim proizvodima koji umjetnoj inteligenciji omogućuju da samostalno stvara glazbu i piše tekstove, doduše ne s uvijek blistavim rezultatima.

Komplementarna umjetna inteligencija

AiMi s druge strane predstavlja primjer komplementarne umjetne inteligencije koja ljudskim umjetnicima dopušta da novu glazbu stvaraju daleko brže nego da je komponiraju, aranžiraju, sviraju i produciraju sami. 

Edward Balassanian, osnivač stratupa AiMi
Edward Balassanian, osnivač stratupa AiMi

"Mi ne želimo zamijeniti umjetnike; mi im želimo pomoći da budu još bolji", Balassanian. Misija njegovog startupa je promjena odnosa prema glazbi. Tehnologija bi, smatra pokretač AiMija, trebala ukloniti prepreke i omogućiti nam višak vremena u kojem ćemo slobodno stvarati, inspirirati se i povezivati jedni s drugima.Multiroom Hi-Res WiFI zvučnik

DENON Home 250

Internet radio, Heos, Alexa, Airplay 2, Bluetooth

3379 kn Kupi

Gramofon sa predpojačalom

DENON DP-300F black

Masivna baza za smanjenje vibracije, aluminijska izrada, MM zvučnica

2199 kn 2990 kn Kupi