Hrvatski startup STEMI nastavlja s probojem na tržište SAD-a

Zagrebačko-riječki tim pod vodstvom Marina Trošelja uspio je za vrijeme pandemije u SAD-u plasirati čak pedeset novih edukacijskih licenci za svoj robotički program

Sandro Vrbanus utorak, 21. srpnja 2020. u 15:00

Nakon što je prije šest mjeseci na platformi Funderbeam završio svoju prvu crowdinvesting kampanju, kojom je prikupio više od tristo tisuća eura namijenjenih za međunarodni rast, hrvatski startup STEMI načinio je još jedan iskorak prema svjetskom tržištu, počevši s SAD-om.

U jedanaest američkih saveznih država, naime, STEMI je plasirao svoje licence, pa tako srednjoškolci u Connecticutu, Massachusettsu, Pennsylvaniji, Indiani, Texasu, Arizoni, Louisiani, Kansasu, Kaliforniji, Floridi i New Jerseyju od ove godine rade po robotičkom programu ove hrvatske edukacijsko-tehnološke tvrtke,

STEMI edukacijski robot
STEMI edukacijski robot

"Da mi je prije nekoliko godina netko rekao da će naš prvi STEM program za škole biti zastupljen u gotovo svakoj četvrtoj saveznoj državi Sjedinjenih Američkih Država, rekao bih mu da gleda previše SF filmova", komentira Marin Trošelj, glavni izvršni direktor STEMI-ja. "Nakon što smo zatvorili investiciju početkom ove godine, novac je sjeo početkom travnja, taman uoči početka korona krize. Iako je prodajni ciklus krenuo dobro, odjednom je sve stalo, školama je trebalo više od dva mjeseca da ponovno počnu komunicirati. No, srećom, nismo stali, promijenili smo strategiju, prilagodili se novim okolnostima i prodrli u škole diljem Sjedinjenih Država".

Prodaja 50 licenci na području Sjedinjenih Američkih Država, i to usprkos korona krizi, tek je početak novog ciklusa za tim STEMI-ja. Startup je započeo i s radom na novim programima koji će srednjoškolce uvesti u svijet umjetne inteligencije, blockchaina i ostalih ključnih znanja za industriju 4.0. "Kroz pedagoško i tehničko prilagođavanje znanja industriji, školama i njihovim nastavnicima želimo pomoći da uhvate korak s tehnološkim razvojem i time riješiti jedan od ključnih problema – povezivanje obrazovnog sustava i industrije", kažu u ovoj hrvatskoj tehnološkoj tvrtki.