Surface Neo - tablet s dva zaslona i tipkovnicom

Microsoft je na svom Surface eventu predstavio različite prijenosne uređaje, a među njima se našao i Surface Neo – tablet s dva 9-inčna zaslona

Stjepan Bilić četvrtak, 3. listopada 2019. u 06:00

Microsoft je 2. listopada točno prema najavi održao svoj Surface event. Između ostalih zanimljivih prijenosnih uređaja našao se i Surface Neo – tablet s dva zaslona temeljen na Intelovom procesoru iz buduće serije Lakefield.

Iako u zadnje vrijeme pojedini proizvođači pokušavaju progurati uređaje s preklopnim zaslonima, Microsoft je išao na sigurno i odlučio se za dizajn s dva odvojena zaslona koje je međusobno povezao sa šarkama od 360 stupnjeva. Zahvaljujući tome izbjegao je moguća oštećenja zaslona zbog čestih presavijanja ili zbog ulaska prašine unutar šarki.

Microsoft je tijekom prezentacije naveo kako Surface Neo ima najtanje LCD zaslone koji su ikad proizvedeni. Kako bi ih zaštitio od mogućih oštećenja Microsoft je preko njih postavio Gorilla Glass staklo. Nadalje, između šarki nalazi se i 60 mikro koaksijalnih kabela tanjih od ljudske dlake. U takvu izjavu nije teško povjerovati, jer je debljina cijelog uređaja tek 5,6 milimetara. Surface Neo nije samo tanak, već je i lagan – masa mu je 655 grama.

Što se zaslona tiče već smo naveli kako se radi o dva 9-inčna LCD zaslona. No treba dodati kako se njihovim otvaranjem dobiva jedan od 13,1 inča s međuprostorom od 8,9 milimetara. U slučaju da korisniku nisu cijelo vrijeme potrebna dva zaslona za rad, Microsoft će kao opciju nuditi i tipkovnicu koja će se pomoću magneta spajati na jedan od zaslona čime će se Surface Neo pretvoriti u laptop.

Ovisno o položaju tipkovnice na ne prekrivenom dijelu zaslona ovisit će i pojedine funkcije. Naime, ako se tipkovnica postavi na gornju polovicu zaslona na donjem dijelu zaslona pojavit će se primjerice trackpad. U slučaju postavljanja tipkovnice na donji dio zaslona u gornjem dijelu zaslona uz trackpad (lijevo) pojavit će se i dodatni zaslon (desno) na kojemu će se prikazivati sadržaj nevezano uz sadržaj na glavnom zaslonu. No to su samo neki od mogućih scenarija.

Korisnici neće morati voditi računa oko zamjene baterija u tipkovnici ili oko njihovog punjenja – baterija unutar tipkovnice punit će se bežično tijekom rada. U slučaju da korisnik poželi koristiti tipkovnicu uz 13,1-inčni zaslon i to će biti moguće, tada će tipkovnica s tabletom komunicirati preko Bluetootha. Kao dodatnu opciju Microsoft će nuditi i digitalnu olovku koja će se pomoću magneta moći pričvrstiti na kućište.

Sa softverske strane uređaja nalazit će se Windows 10 X koji su posebno dizajnirani za uređaje sa preklopnim zaslonima. Nažalost, Surface Neo neće biti moguće kupiti odmah, prema trenutnim planovima u prodaju bi mogao stići krajem 2020. godine.