Airbusova "Ptica grabljivica" kao koncept zrakoplova budućnosti

Novi biomimikrijski koncept zrakoplova trebao bi nadahnuti novu generaciju inženjera na nove, hrabre pokušaje u stvaranju čišćih i tiših zrakoplova

Sandro Vrbanus ponedjeljak, 22. srpnja 2019. u 06:00

Airbus je u petak na britanskoj aeronautičkoj izložbi Royal International Air Tattoo službeno predstavio svoj koncept zrakoplova radnog naziva "Ptica grabljivica". Ovaj model nema za cilj postati stvarni zrakoplov, već je njegova svrha nadahnuti nove generacije inženjera koji bi trebali poduzeti radikalne i hrabre korake, upotrijebiti nove tehnologije te hibridne pogone i kompozitne materijale da stvore sasvim drugačiji zrakoplov budućnosti.

Ovaj koncept opisuje i slikom dočarava hibridno-električni zrakoplov s elisno-mlaznim (turboprop) motorom zamišljen za letove na kraćim udaljenostima. Inspiriran je efikasnom mehanikom i biologijom ptica, te pokušava replicirati neke prirodne principe u području letenja. Tako u biti ima za cilj biomimikrijom (oponašanjem prirode) doći do ekološki održive avijacije koja je čišća, "zelenija", te tiša od sadašnje.

Krila poput sokolovih

Cilj cijelog projekta je, kažu u Airbusu, osim golicanja mašte mladih inženjera, postići i "wow" efekt ovakvim dizajnom. SSvatko će na ovom zrakoplovu primijetiti da mu krila nalikuju ptičjima, kao i "perje" na njihovim krajevima. Priroda, uostalom, često služi kao dobar primjer u inženjerstvu i dizajnu. Još je Leonardo da Vinci u 15. stoljeću radio na konceptima mehaničkih letjelica koje su oponašale izgled i funkcioniranje ptičjih krila.

Prikazivanjem svoje "Price grabljivice" Airbus ujedno želi obilježiti i 50. rođendan tvrtke koja će ga službeno proslaviti u prosincu 2020. godine.

Najmanji i najtanji 14" gaming prijenosnik s AMD Ryzen

165 Hz

RAZER Blade 14

Ryzen 9 5900HX, 16GB, 1000GB SSD, GeForce RTX 3070 8GB, 14" QHD 165Hz, Windows 10

17.499 kn 18.799 kn Kupi


Bežični HiFi zvučnici

AUDIOENGINE A2BT

Premium aktivni zvučnici sa stereo zvukom visoke vjernosti spajaju se sa vašom glazbom sa bilo koje aplikacije ili uređaja u sekundi. Vrhunski Bluetooth mini kućni glazbeni sustav savršen je za radnu površinu ili manje prostore.

1299 2289 Kupi

Prijenosni zvučnik

JBL GO 2 champagne

Prijenosni Bluetooth zvučnik za bežični streaming glazbe sa pametnog telefona ili tableta sa ugrađenom punjivom baterijom za do 5 sati reprodukcije, vodootpornim dizajnom i ugrađenim mikrofonom. Dolazi sa audio kabelom.

189 279 Kupi