Alternativa klasičnim gumama: što je dobro za rover na Marsu, bit će i za bicikle na Zemlji

Startup SMART izrađuje gume za bicikle na temelju svemirske tehnologije razvijene kako bi budući lunarni i marsovski roveri bili otporniji na uvjete u kojima rade

Mladen Smrekar četvrtak, 18. ožujka 2021. u 15:45

Revolucionarna guma proizvod je suradnje starupa SMART s NASA-inim istraživačkim centrom John H. Glenn. Nastala je iz potrebe da se budući roveri na Marsu opreme izdržljivijim gumama s kojima će se istraživačka motorna vozila sigurnije kretati negostoljubivom površinom Crvenog planeta.  

Čvrste i elestične

NASA-ini inženjeri razvili su tehnologiju na temelju koje su u SMART-u osmislili gumu, laganu za održavanje, koja bi ubrzo mogla zamijeniti one klasične. To bi pak moglo pomoći u rješavanju problema gumenog otpada i smanjiti tisuće nesreća izazvanih promjenom tlaka u gumama.

Legura se može i omekšati, smanjujući količinu energije koja se prenosi na vozilo tijekom velikih deformacija
Legura se može i omekšati, smanjujući količinu energije koja se prenosi na vozilo tijekom velikih deformacija

Ova svemirska tehnologija omogućuje izradu guma u potpunosti izrađenih od međusobno povezanih opruga. Kako ove gume ne trebaju zračnicu ili zračni tlak, otporne su na probijanje.

Njeni tvorci tvrde da su istodobno elastične poput klasične gume i čvrste poput titana. Uz to, NASA-ini testovi pokazali su da ove gume podjednako ako ne i bolje prianjaju uz podlogu uz dojmljivu sposobnost apsorbiranja udarca.

Legura nikla i titana

Izvorno osmišljene za rovere koji bi se pomoću njih trebali godinama kretati bez ikakvog servisa, ove gume izrađene su tako da vraćaju svoj izvorni oblik na molekularnoj razini.

Gume se stoga mogu deformirati kako bi se prilagodile različitim vrstama terena, a da s vremenom ne izgube strukturni integritet. To im omogućava upotreba posebnog naprednog materijala nitinol +, elastične i čvrste legure nikla i titana koja pamti prvotni oblik.

Gume izrađene od ovog materijala zbog toga mogu izdržati ekstremne izazove s kojima se NASA-ina vozila suočavaju na Marsu, gdje nema cesta, a temperature padaju do -200 Celzijevih stupnjeva. Legura koja pamti može se i omekšati po potrebi, smanjujući količinu energije koja se prenosi na vozilo tijekom velikih deformacija. 

Prva guma namijenjena biciklima moći će kupiti početkom sljedeće godine. Bude li sve išlo po planu, SMART će nakon toga predstaviti i odgovarajuće gume za automobile i komercijalna vozila. I te će se gume izrađivati po istoj recepturi kao one na kojima će Marsom kružiti roveri sljedeće generacije.