Amazon policiji prodaje moćnu tehnologiju za prepoznavanje lica

Borci za ljudska prava baš i nisu oduševljeni time što je Amazon počeo agresivnije nuditi svoju tehnologiju za nadzor ljudi organima reda

Sandro Vrbanus četvrtak, 24. svibnja 2018. u 06:00

Amazon, najveća svjetska online trgovina u vlasništvu najbogatijeg čovjeka na svijetu, Jeffa Bezosa, još je 2016. godine predstavila naprednu tehnologiju prepoznavanja lica – Amazon Rekognition. Ova tehnologija funkcionira po principu softvera kao usluge (SaaS), i dostupna je putem cloud usluge Amazon Web Services, pa je može unajmiti bilo tko.

Amazon Rekognition koristi strojno učenje za prepoznavanje sadržaja fotografija, a na njima vrlo lako može identificirati lica, te ih uspoređivati s dostupnim bazama podataka – i kao takva prilično je velik rizik za sigurnost i privatnost. Upravo zbog toga kritičari, među kojima su najglasnije udruge za zaštitu ljudskih prava, napali su Amazon kada su doznali da je kompanija počela aktivno nuditi ovu tehnologiju policijama u SAD-u.

Jedna ovakva udruga iz Kalifornije (American Civil Liberties Union) objavila je dokumente koji pokazuju kako policije u najmanje tri američke savezne države koriste Amazonovu uslugu, te uz pomoć umjetne inteligencije mogu identificirati i pratiti građane, kršeći pritom njihova ljudska prava. Amazon si u ovom slučaju nije baš pomogao navodeći u marketinškim materijalima kako je riječ o tehnologiji za praćenje osoba, te lagan i točan način za provođenje istraga i nadzor ljudi.

Dokumenti također pokazuju kako su policije stvorile velike baze podataka iz svojih fotografija snimljenih pri uhićenjima, te s tim fotografijama uspoređivali snimke iz nadzornih kamera i drugih izvora – koristeći upravo Amazon Rekognition.

Udruga ACLU zajedno je s još 40-ak srodnih organizacija poslala i otvoreno pismo Jeffu Bezosu u kojem izražavaju svoju zabrinutost oko dostupnosti ove tehnologije vladinim institucijama.

Iz Amazona se pravdaju time da su sve upotrebe njihove tehnologije u skladu sa zakonima te da se njihovi klijenti moraju obvezati da će mnoge prednosti Rekognitiona koristiti na isključivo legalne načine.