Apple patentirao automobilska stakla s opcijom zatamnjenja

Iako je Appleov projekt razvoja automobila navodno napušten, uspomenu na njega oživio je patent za tehnologiju koja se može primijeniti u automobilima

Sandro Vrbanus srijeda, 29. travnja 2020. u 18:42

Već smo gotovo i zaboravili da se prije nekoliko godina špekuliralo o tome da Apple planira proizvoditi autonomne automobile. Projekt Titan koji je u tajnosti bio pokrenut unutar Applea od tada je preusmjeren na druge projekte poput isključivo tehnologije za autonomnu vožnju (bez razvoja vozila), ali i od tamo je mnoštvo zaposlenika bilo otpušteno. Sada, stoga, nije sasvim jasno hoće li ikad biti išta od cijelog projekta na kojem je jednom radilo i do pet tisuća ljudi.

No, odjeci rada na tehnologijama za automobile budućnosti vidljivi su i danas, u patentnim prijavama koje je američki Patentni ured ovih dana odobrio. U desecima patenata koji su Appleu odobreni ovoga mjeseca ističe se jedan u kojem se, nakon dugo vremena, uz ime ove kompanije veže automobilska tehnologija.

Zatamnjenje na zahtjev

Appleovi su inženjeri, naime, zaštitili tehnologiju koja bi omogućavala elektroničku kontrolu zatamnjenja stakla na automobilima, ali i u drugim primjenama. Svoj izum opisuju kao prilagodljive slojeve koji su u stanju mijenjati izgled, odnosno postati manje ili više prozirni. Kao takvi bili bi smješteni unutar slojeva stakla, a kontroliralo bi ih se elektroničkim uređajima u automobilu. Patentna prijava predana je još 2017. godine.

Iz patenta
Iz patenta

Osim promjene zatamnjenja stakala ovi bi slojevi trebali omogućiti kontrolu refleksije svjetlosti pojedinog stakla kao i njihovog djelomičnog zamućenja ili opcije "jednosmjernog ogledala" aktiviranog na zahtjev, a koje bi omogućavalo da staklo bude prozirno samo u jednom smjeru. Ovo bi vjerojatno bilo korisno onima koji unutar automobila žele imati malo privatnosti.

Osim ručnog odabira razine zatamnjenja stakla patent opisuje i automatski sustav koji bi ove "pametne prozore" kontrolirao na osnovu podataka prikupljenih sa senzora. Kao tehnologija koja bi omogućila mijenjanje izgleda stakla spominju se tekući kristali. Kao i s većinom patenata koji dolaze od tehnoloških kompanija, niti ovdje nije poznato postoji li u razvoju kakav koncept ovog rješenja ili je riječ samo o ideji koja je dobila oznaku patenta.