Appleovo moguće rješenje za preklopne mobitele

Umjesto klasičnog ekrana koji se preklapa i može se lako oštetiti, Apple je patentirao rješenje koje uključuje poseban materijal sa sposobnošću samozacjeljenja koji bi sprječavao kvarove

Sandro Vrbanus petak, 2. listopada 2020. u 15:00

Apple radi na preklopnom mobitelu, doznalo se to kroz manje ili više pouzdane izvore ranije ove godine, no neki budući sklopivi iPhone ne bi, kao njegovi glavni konkurenti, imao savitljivi ekran. Umjesto toga, Apple navodno razmatra opciju da napravi preklopni uređaj s dva odvojena zaslona kako bi izbjegao stvaranje nabora na preklopu ili pak dugotrajni i skupocjeni razvoj savitljivog ekrana i sve popratne tehnologije. Međutim, njihovi dizajneri i inženjeri ipak razmišljaju i korak dalje.

Zarastanje ekrana

Prema nedavno objavljenoj patentnoj prijavi, predanoj krajem siječnja, Apple itekako aktivno razmišlja o preklopnim savitljivim ekranima za neke svoje buduće uređaje. Ideja koju žele patentirati opisuje ekran koji se pregiba oko jedne osi, ima fleksibilni dio koji to omogućava, ali i nešto dodatno – sloj sa sposobnošću zarastanja.

Ovaj sloj može se, prema patentu, postaviti samo u područje pregiba ekrana, ali može prekrivati i cijeli ekran. Krajnji je cilj omogućiti samozacjeljenje ekrana u slučaju njegovog oštećenja te veću fleksibilnost cijelog sklopa. Materijal koji bi se koristio u ovom slučaju je opisan kao savitljivi elastomer, odnosno polimer sa sposobnošću samoizlječenja. O jednom primjeru takvog materijala već je bilo riječi na našim stranicama.

Predgrijavanje za sigurnije preklapanje

Budućnost donosi preklopni iPhone?
Budućnost donosi preklopni iPhone?

Apple dalje navodi da bi zarastanje polimera bilo potrebno aktivirati nekim vanjskim stimulansom, kao što su toplina, svjetlost ili struja, ili bi materijal samostalno mogao pokrenuti postupak zarastanja čim "osjeti" da je oštećen. Proces bi se mogao aktivirati i po unaprijed zadanom rasporedu.

Ovakav prozirni zacjeljujući elastomer omogućio bi "uljepšavanje" ekrana izgrebanog redovnim korištenjem, ali bi popravljao i eventualna napuknuća nastala preklapanjem mobitela.

Zanimljivo, Apple u istom patentu opisuje i mogući način sprječavanja oštećenja preklopnog ekrana. Navode kako bi, u slučaju da je ekran načinjen od kakvog savitljivog polimera, mogao biti selektivno grijan. Dakle, kada je vani hladno, a vi želite otvoriti mobitel, on bi se u području pregiba ekrana zagrijao. Time bi mu se omogućila bolja savitljivost i spriječio bi se nastanak pukotina uslijed preklapanja hladnog zaslona.Multiroom Hi-Res WiFI zvučnik

DENON Home 250

Internet radio, Heos, Alexa, Airplay 2, Bluetooth

3379 Kupi

Gramofon sa predpojačalom

DENON DP-300F black

Masivna baza za smanjenje vibracije, aluminijska izrada, MM zvučnica

2199 2990 Kupi