Bez visoke tehnologije više nema ni kutija za mačju nuždu

Zahuktala se utrka u visokotehnološkim rješenjima za mačji otpad, od stelje koja promjenom boje ukazuje na bolesti do umjetne inteligencije koja prati toaletne navike ljubimca

Mladen Smrekar srijeda, 20. srpnja 2022. u 14:15

U posljednje vrijeme pet tržište preplavili su proizvodi čiji je cilj poboljšanje zdravlja kućnih ljubimaca. Četvrta generacija Litter-Robota, najavljena za početak kolovoza, doći će tako s aplikacijom za praćenje zdravlja i tipični je primjer nabujale kategorije "tehnologije za kućne ljubimce".

Prilagođavanje potrebama

Industrija se prilagođava potrebama i željama kućnih ljubimaca i njihovih vlasnika pa je tako osmišljen i toaletni pijesak koji se otapa u vodi, napravljen od tofua.

Plastične toaletne posude pretvaraju se u hardversko-softverske platforme pokretane umjetnom inteligencijom koja uključuje vagu za koja bilježi navike kućnog ljubimca i otkriva nakuplja li mačka možda pretjerane kilograme; tu je i aplikacija koja prati učestalost obavljanje velike nužde, upozorava kada je mačka obavila svoj posao i prati njeno zdravlje upozoravajući na moguće infekcije mokraćnog sustava ili druge probleme.

Litter-Robot  je automatizirana samočisteća kutija koja se putem Wi-Fi mreže spaja s aplikacijom
Litter-Robot je automatizirana samočisteća kutija koja se putem Wi-Fi mreže spaja s aplikacijom

Najavljeni Litter-Robot 4 automatizirana je samočisteća kutija koja se putem Wi-Fi mreže spaja s aplikacijom, tako da možete pratiti težinu svoje mačke i njene navike u mačjem zahodu.

Softverska platforma

Ovaj trenutno najnapredniji proizvod na tržištu "softverska je platforma omogućena hardverom" koja će se "stalno razvijati sljedeće desetljeće", objašnjavaju u Whiskeru, kompaniji koja proizvodi Litter-Robota. Beta korisnici aplikacije kažu da su u jednom satu znali dobiti i 18 obavijesti o ugroženom zdravlju svog kućnog ljubimca.

Konkuretska Nestlé Purina najavljuje pak svoj Petivity Smart Litterbox Monitor System, vagu koja se nalazi ispod posude za pijesak i prenosi podatke o "krutom i tekućem otpadu".

Sustav prati količinu vremena koju mačka provede u pijesku, promjene u ponašanju i druge metrike koje bi mogle pomoći u otkrivanju uobičajenih problema poput dijabetesa, bolesti bubrega i pretilosti.

Purrsong Lavviebot S Robotic Litter Box
Purrsong Lavviebot S Robotic Litter Box

Dakako, visokotehnološka rješenja imaju i svoju cijenu: Litter-Robot 4 koštat će 650 dolara, a konkurentski Purrsong Lavviebot S Robotic Litter Box  još i više: 900 dolara.