Britancu ugrađeno prvo na svijetu 3D ispisano protetsko oko

Potpuno digitalno skenirana i potom ispisana očna proteza ima potencijal skratiti liste čekanja, ali i pacijentima ponuditi realističniju zamjenu za njihovo biološko oko

Sandro Vrbanus nedjelja, 28. studenog 2021. u 12:05

U očnoj bolnici Moorfields Eye Hospital u Velikoj Britaniji ovoga je tjedna jednom pacijentu ugrađeno prvo na svijetu digitalnim metodama skenirano i u tri dimenzije ispisano protetsko oko. 40-godišnji Steve Verze, kojem je ono ugrađeno, prvi je pacijent u svijetu koji će imati ovako ugrađeni dodatak. On mu, dakako, neće omogućiti da na to oko ponovno vidi, ali će izvana izgledati najsličnije moguće pravom oku.

Verze je prvo prošao kroz proces digitalnog skeniranja, potom je protetsko oko 3D ispisano od akrila i testirano paralelno s očnom protezom izrađenom klasičnim metodama i ručnim bojanjem. Ova varijanta, stvorena na temelju 3D skeniranja, više nalikuje pravom oku i daje mu realističnu "dubinu" i odsjaj šarenice. Isto tako preciznije odgovara očnoj duplji svakog pacijenta.

Od skena do printa

Proces izrade, od skeniranja, preko ispisa (u Njemačkoj), završne obrade i ugradnje skraćen je s uobičajenih šest, na samo dva do tri tjedna. Sam proces 3D ispisa traje oko 2 i pol sata.

"Uzbuđeni smo oko potencijala koji pokazuje ova potpuno digitalna očna proteza. Nadamo se da će nam nadolazeće kliničko ispitivanje dati čvrste dokaze o vrijednosti ove nove tehnologije i pokazati da zaista pacijentima ona čini razliku. Jasno je da ima i potencijal skratiti liste čekanja", kazao je profesor Mandeep Sagoo, voditelj tima u Moorfieldsu, koji je razvio ovu digitalnu protezu.

Očne proteze vrlo su često opcija liječenja za osobe koje izgube oko. Zbog traumatične ozljede oka, bolesti ili malformacije oka ili lica osobe svih dobnih skupina i spolova nakon uklanjanja jednog, ili u nekim slučajevima oba oka, mogu biti kandidati za očne proteze. Svrha očne proteze je stvoriti uravnotežen izgled lica i povećati udobnost u očnoj šupljini gdje oko nedostaje.Prijenosni bežični BT zvučnik

JAMO DS 3

Elegantan spoj oblika i funkcionalnosti. Savršen suputnik za glazbu u pokretu. Trajanje USB punjive baterije 6 sati, priključak za SD memorijsku karticu, FM radio, AUX ulaz, 150 Hz - 20k Hz.

779 kn 899 kn Kupi

Bežične in-ear BT slušalice

FOCAL SPARK

Kvalitetan Focal zvuk, aluminijsko kućište, ugrađen mikrofon i daljinski upravljač na kablu, do 8 sati trajanje bateriije, 16 Ohms, 20Hz – 20KHz, 103dB.

499 kn 799 kn Kupi