Britanija dobiva 300 kilometara testnih cesta za autonomna vozila

U okrugu West Midlands između gradova Coventry i Birmingham ceste će biti prilagođene za testiranje autonomnih vozila u uvjetima lokalne, gradske i međugradske vožnje

Sandro Vrbanus srijeda, 27. svibnja 2020. u 12:08

U sklopu projekta Midlands Future Mobility, okrug West Midlands u središnjoj Engleskoj prilagodit će oko 300 kilometara lokalnih, gradskih i međugradskih prometnica za autonomnu vožnju. Ovaj će okrug tako postati najveći testni poligon za ispitivanje mogućnosti automatiziranog prijevoza već ove godine, a u njemu će se različite tehnologije za robotiziranu i povezanu vožnju moći testirati u svim uvjetima – od zatvorenih cesta unutar sveučilišnog kampusa pa do autocesta.

Prvo pametna, zatim i autonomna vozila

Prometnice će biti opremljene fizičkom i digitalnom infrastrukturom: nadzornim kamerama, fiksne RTK postaje za poboljšanje GPS signala, 4G i 5G infrastrukturu, sustav za upozoravanje vozača na stanje na cesti te razne senzore koji će pratiti odvijanje prometa. Cilj je testirati komunikaciju između infrastrukture i vozila, od vozila do vozila, te sustave aktivne sigurnosti u različitim razinama autonomije vozila.

Na projektu radi konzorcij kompanija koje uključuju stručnjake za tehnologiju i autonomnu vožnju kao što su Costain, Siemens Mobility, Zenzic, a u sve su aktivno involvirane i lokalne vlasti.

Prvo će se na ruti određenoj za ovaj pokus testirati "povezana" vozila koja će moći vozaču davati informacije o prometu u stvarnom vremenu, koje dobivaju od drugih vozila i prometne infrastrukture. Kasnije će istim prometnicama početi voziti i potpuno autonomni automobili, uz prisutnost operatera koji će paziti na sigurnost. Izazov u ovom testiranju jest što se ono obavlja na postojećim javnim prometnicama pa tako autonomni sustavi moraju paziti na "ljudski" promet i snalaziti se u njemu.