Brod Benchy dug tek 30 mikrona nastao u Nizozemskoj

Istraživači s nizozemskog sveučilišta Leiden bave se proučavanjem načina na koji mikroorganizmi plivaju u tekućinama, a u svojem radu izradili su 3D ispisane modele koji im pomažu u istraživanju

Sandro Vrbanus utorak, 27. listopada 2020. u 06:00

Fizičari s nizozemskog sveučilišta Leiden iskoristili su metodu 3D ispisa poznatu kao 2PP (two-photon polymerization, dvofotonska polimerizacija) kako bi ispisali vjerojatno do sada najmanji model broda poznatoga kao Benchy. Veličina ovog brodića, vidljivog na naslovnoj slici, je tek 30 mikrometara, mjereno od pramca do krme. Ako ćemo se poslužiti uobičajenom usporedbom s debljinom ljudske vlasi, tada bismo rekli da u promjer jedne prosječne vlasi ljudske kose mogu poprečno stati tri ovakva Benchyja.

Druga usporedba veličine, ona korisnija znanstvenicima, kaže da je ovaj model velik kao otprilike šest bakterijskih stanica, a na sveučilištu Leiden bave se upravo ispitivanjem tih mikroorganizama. Njihovo istraživanje bavi se proučavanjem načina na koji se bakterije, spermiji i drugi "mikroplivači" kreću kroz tekućinu.

Kako bi dobili bolji uvid u to, ova ekipa istraživača posegnula je za iznimno preciznim laserskim 3D ispisom u polimeru te izradila razne oblike zanimljive za svoje istraživanje. Iz čiste zabave ispisali su, kažu, i ovaj model broda.

Osim Benchyja znanstvenici su ispisali i brojne druge modele mikroorganizama i drugih zahtjevnih modela, kao što su svemirski brod ili spirale raznih oblika. Fotografije ovih predmeta nastale su pomoću elektronskog mikroskopa
Osim Benchyja znanstvenici su ispisali i brojne druge modele mikroorganizama i drugih zahtjevnih modela, kao što su svemirski brod ili spirale raznih oblika. Fotografije ovih predmeta nastale su pomoću elektronskog mikroskopa

Korištenjem ispisanih mikrostruktura znanstvenici sada svoja istraživanja provode na "sintetičkim mikroplivačima" kojima mogu prema potrebi odrediti oblik i veličinu. To im omogućava proučavanje kretanja kompleksnijih oblika od sfera kojima su se u pravilu bavili do sada. O svojem su istraživanju objavili rad u časopisu Soft Matter.

Proučavanjem ovako dobivenog brodića vidi se da je 2PP oprema korištena za ispisivanje mikropredmeta zadovoljila na testu, a istodobno je nastao i gotovo sigurno najmanji model broda na svijetu – i to takav da je spreman i zaploviti. Ove 3D ispisane kreacije, naime, koriste se za analizu plivanja i kreću se kroz tekućinu uz pomoć kemijske reakcije, katalitičkim raspadom vodikova peroksida na platini.