Europol dobio alat za dekripciju zaplijenjenih uređaja

Europska komisija i Europol ovoga su mjeseca predstavili novu platformu za razbijanje enkripcijske zaštite, čiju će tehnologiju koristiti u istragama usmjerenima protiv kriminala i terorizma u EU

Sandro Vrbanus nedjelja, 27. prosinca 2020. u 06:00

Europska policijska organizacija Europol zajedno s Europskom komisijom ovoga je mjeseca pustila u rad novu dekripcijsku platformu, razvijenu u suradnji sa Zajedničkim istraživačkim centrom Europske unije. Nova platforma posjeduje tehnologije za probijanje kriptografske zaštite na uređajima koje će policije država članica zaplijeniti kao dokaze u kriminalističkim istragama.

Primjena ovog alata trebala bi biti prekretnica u borbi protiv organiziranog kriminala u Europi, kažu iz Europola. Njihove metode probijanja enkripcije poštivat će ljudska prava i pravo građana na privatnost podataka, te neće oslabljivati enkripciju uređaja (kako su neki ranije predlagali). Naprotiv, enkripcija dostupna svim korisnicima uređaja će i dalje biti jednako snažna i neprobojna "običnim građanima", no policijski će istražitelji u svim zemljama članicama Europske unije imati pristup alatima koji je mogu u određenim slučajevima dekriptirati.

Tehnologija nazvana Europol Decryption Platform rezultat je trogodišnjeg rada koji je sponzorirala Europska komisija. Radom platforme rukovodit će Europolov centar za kibernetički kriminal (European Cybercrime Centre, EC3). Njihov rad bit će usmjeren na kibernetički kriminal na području EU, organizirani kriminal koji donosi veliku zaradu putem online prevara, zloupotrebu djece i nasilje nad njima putem Interneta, te na zaštitu kritične infrastrukture i informacijskih sustava EU od kibernetičkih napada.

Detalji o novom dekripcijskom alatu, koji bi otkrili na koje se uređaje mogućnosti probijanja kriptografske zaštite odnose, nisu objavljeni.