FIFA potvrdila da će koristiti računalnu tehnologiju za određivanje zaleđa

Jedna od najzahtjevnijih situacija za suđenje u nogometu uskoro bi mogla biti prepuštena računalima, a prvi službeni test nove tehnologije dogodit će se već ovoga tjedna na Arapskom kupu

Sandro Vrbanus utorak, 30. studenog 2021. u 12:37

Poluatomatsko određivanje zaleđa u nogometu sljedeća je tehnološka inovacija koja će dospjeti na sportske terene. Potvrdila je to službeno svjetska nogometna organizacija FIFA. Ova, pomalo konzervativna, organizacija posljednjih godina prihvaća moderne tehnologije kako bi išla ukorak s ostalim sportovima, a korištenje umjetne inteligencije za detektiranje zaleđa samo je još jedan način na koji će tehnologija odgovoriti na potrebe modernog nogometa.

"U slučaju zaleđa, odluka se donosi ne samo na temelju položaja igrača nego i njihovog kasnijeg utjecaja na igru. Tehnologija – danas ili sutra – može iscrtati linije, no analiza utjecaja na igru ili protivničke igrače ostat će u rukama sudaca", pojasnio je funkcioniranje ovog dodatka VAR tehnologiji prvi čovjek sudačke organizacije pri FIFA-i, legendarni Pierluigi Collina.

Prvi službeni test tehnologije, o kojoj smo nešto više detalja objavili nedavno, održat će se vrlo brzo. Ovoga tjedna u Kataru počinje 10. izdanje Arapskog kupa, nogometnog natjecanja na kojem sudjeluju reprezentacije sa sjevera Afrike i Arapskog poluotoka. Iz FIFA-e potvrđuju kako će tamo na svim stadionima biti instalirane VAR kamere te tehnologija za praćenje položaja igrača i njihovih udova.

Tako dobiveni podaci bit će proslijeđeni u VAR sobu, gdje će operateri i suci u gotovo stvarnom vremenu dobiti informaciju o tome koji je igrač u kojoj situaciji bio u zaleđu. Operater će imati zadatak pokazati snimku incidenta sucima. U VAR sobi bit će i posebna ekipa koja će raditi samo na zaleđima, i oni će odmah pregledati snimke i podatke iz AI sustava te donijeti potrebnu odluku o tome je li neki igrač bio u nedozvoljenom položaju ili ne.

Iz FIFA-e ne navode čiju će tehnologiju koristiti u Kataru, no prema njezinom opisu i ranije objavljenim informacijama, vrlo je vjerojatno da se radi o poznatom sustavu Hawk-Eye u vlasništvu japanskog Sonyja.HI-FI EXPERIENCE WEEK

KEF

Od 28.11. do 16.12. 2022. posjeti našu slušaonu na Zagrebačkom Velesajmu i uživaj u KEF Wireless aktivnim zvučnicima.

Kupi

BT naglavne slušalice

BOWERS & WILKINS PX7 S2

Hybrid Noise Cancellation, Ambient Pass-Through, Wear-Detection Sensor, do 30 sati reprodukcije, 6 mikrofona, vrhunski dizajn.

2.799 kn 371,49 € Kupi

2-smjerni bookshelf zvučnici

MONITOR AUDIO BRONZE 100

37 – 30.000 Hz, 87 dB, 8 ohma, 100W RMS, 30 - 100 W, HiVe II port sustav, C-CAM Gold Dome visokotonac, C-CAM mid-bass driver.

3.949 kn 524,12 € Kupi