Goodyear osmislio automobilsku gumu koja "zarasta"

U slučaju da se dogodi pretjerano trošenje ili bušenje ove gume, ona je u stanju sama se obnoviti iznutra i ponovno postati kao nova

Sandro Vrbanus srijeda, 4. ožujka 2020. u 06:00

Ženevski sajam automobila otkazan je zbog opasnosti od širenja koronavirusa, pa kompanije ovih dana užurbano predstavljaju sve proizvode koji su trebali biti prikazani u Ženevi – samo su se prezentacije preselile na Internet. Umjesto na sajmu, proizvođač automobilskih guma Goodyear je isto tako online predstavio svoj novi koncept guma koje imaju sposobnost regeneriranja oštećenja.

Koncept se naziva reCharge i predstavlja još jednu u nizu gumu koju nije potrebno puniti zrakom. U njezinoj unutrašnjosti, osim potporne strukture, nalaze se kapsule napunjene posebnom tekućinom. Ona, pak, služi regeneriranju gume u slučaju da ista bude oštećena ili istrošena – pa joj tako značajno produžuje životni vijek.

Autonomni "3D ispis" gume

Tekućina je smještena duboko u unutrašnjosti gume, a po potrebi se istiskuje, tj. ekstrudira kroz uske cjevčice prema vanjskom obodu. Kada ovaj, inače biorazgradivi i ekološki materijal, izađe na površinu gume i nađe se u dodiru sa zrakom, tamo se stvrdnjava i stvara novi gazni sloj gume. Goodyear je za izradu ovog materijala koristio (nije šala) gumu izrađenu od maslačaka i umjetnu paukovu svilu kako bi tehnologija bila potpuno neutralna za okoliš.

Ovaj koncept samozarastajuće gume još je prilično daleko od realizacije u komercijalne svrhe, vjerojatno nas i godine dijele od prvih funkcionalnih prototipa.