Google i službeno potvrdio "kvantnu nadmoć", IBM se ne slaže

Prije nekoliko tjedana "procurio" je znanstveni rad koji je sada i službeno objavljen u časopisu Nature, a opisuje događaj koji bi mogao preokrenuti svijet računalstva

Sandro Vrbanus četvrtak, 24. listopada 2019. u 09:55

Google tvrdi da je postigao kvantnu nadmoć – ovu vijest prije nekoliko smo tjedana prenijeli jer je tada u javnost greškom bio pušten njihov znanstveni rad koji tvrdi upravo to: da je kvantnim računalom postignuta kalkulacija za koju bi najsnažnijem konvencionalnom računalu na svijetu trebalo oko 10 tisuća godina. Rad Googleovih znanstvenika ovoga je tjedna objavljen u časopisu Nature u istom obliku u kakvom je tada bio procurio, tako da tu nekih noviteta nema.

Sada je i službeno

Jedino što je novoga, jest da Google i službeno tvrdi da je njihov kvantni procesor Sycamore, s 54 kvantno spregnuta kubita (od kojih jedan nije radio), uspio u 3 minute i 20 sekundi riješiti vrlo specijalizirani računalni zadatak koji se ticao traženja uzoraka u nasumičnom slijedu brojeva. Simulacija istoga na klasičnim računalima praktički nije izvediva, što znači da su kvantna računala, barem u ovom jednom primjeru, "preskočila" klasična. O svemu su objavili i prigodni video:

CEO Googlea Sundar Pichai prigodno se fotografirao kraj kvantnog računala i poručio da je ovime postignuto ono što se u svijetu računala čekalo godinama – najvažniji je to, kaže, trenutak do sada u razvoju kvantnih računala i procesu kreiranja kvantnog računalstva.

Nije sve tako kvantno?

Međutim, ovih dana o ovom su se Googleovom postignuću oglasili iz IBM-a, gdje se također razvija kvantno računalo s 53 kubita. IBM-ovci tvrde da Google nije ispravno prikazao svoj uspjeh. Prema njima, niti definicija kvantne nadmoći kojom se Google služi nije sasvim precizna, jer kvantna računala nikada neće "vladati" nad klasičnima, već će s njima tek surađivati i iskorištavati najbolje od jedne i druge tehnologije.

Kvantno se računalstvo fundamentalno razlikuje od klasičnoga, pa je vrlo teško uspoređivati njihova postignuća. U ovom slučaju uspoređuju se zadaci postavljeni pred kvantno računalo, posebno prilagođeni njemu, i vrijeme koje bi klasičnom superračunalu trebalo da iste zadatke izvede u simulaciji kvantnog računala.

Sycamore procesor unutar kriostatskog sustava i samostalno
Sycamore procesor unutar kriostatskog sustava i samostalno

Po IBM-u, niti usporedba vremena potrebnog za izvođenje ovih kalkulacija nije ispravna. Umjesto procijenjenih 10 tisuća godina, njihovi stručnjaci smatraju da bi idealno izvedena simulacija na superračunalu bila obavljena za samo 2 i pol dana, i to s većom razinom točnosti. Svoje izračune i argumente iznijeli su na službenom blogu. U Googleu priznaju da prostora za poboljšanje simulacija raznim tehnikama i algoritmima ima, ali da oni imaju dosta "fore" jer je njihov sustav oko 1,5 bilijuna puta brži od svake simulacije.

Kvantna se nadmoć tako, da se izrazimo prigodnim žargonom, još uvijek nalazi u superpoziciji – istovremeno je i dostignuta i nije dostignuta – barem dok se tehnološki divovi i njihovi stručnjaci ne dogovore oko točnih kriterija za njezino definiranje.Ono oko čega se svi slažu jest činjenica da ćemo na kompleksne i praktične izračune, zbog kojih se kvantna računala i razvijaju, morati pričekati još barem koje desetljeće.