HNB predlaže podizanje limita na beskontaktne transakcije bez PIN-a

Hrvatska narodna banka preporučuje bankama i kartičarskim kućama povećanje maksimalnog iznosa beskontaktne platne transakcije bez primjene PIN-a sa 100 na 250 kuna

Sandro Vrbanus četvrtak, 26. ožujka 2020. u 13:28

Koronavirus bi lako mogao ubrzati digitalizaciju gotovinskih plaćanja jer je poznato da je međuljudski kontakt potrebno izbjegavati – a to se u trgovini najlakše može učiniti beskontaktnim plaćanjima. Osim izravno s drugim ljudima, pri čemu pomažu kartice s RFID čipovima, potrebno je izbjeći i posredni kontakt koji se ostvaruje preko POS uređaja u koje kupci moraju upisati PIN kartice.

Do 250 kuna bez PIN-a

Beskontaktna su plaćanja do sada bila ograničena na najviše 100 kuna, a za iznose preko toga potrebno je transakciju autorizirati PIN-om. No, kako bi se smanjila mogućnost zaraze koronavirusom, Hrvatska narodna banka dala je bankama i kartičnim kućama preporuku da povećaju taj maksimalni iznos beskontaktne platne transakcije bez PIN-a sa 100 na 250 kuna.

Koronavirus (COVID-19) uglavnom se prenosi kapljičnim putem i indirektno putem kontaminiranih ruku. Stoga je nužno u što je moguće većoj mjeri suzdržavati se od dodirivanja predmeta i površina izloženih virusu, kažu iz HNB-a. Prosječna transakcija platnom karticom u Republici Hrvatskoj iznosi oko 225 kuna, pa bi se ovom mjerom, smatraju, mogao obuhvatiti veliki dio transakcija. HNB predlaže da se promjena uvede najkasnije do 21. travnja.

Bez naknade na drugim bankomatima

No, nije ovo jedini potez koji je zbog pandemije povukla Hrvatska narodna banka. Početkom tjedna su bankama preporučili i ukidanje naknada za podizanje gotovine na bankomatima izvan vlastite bankomatske mreže. To bi trebalo građanima omogućiti da ne moraju tražiti "svoj" bankomat u situaciji kada je poželjno što manje se kretati, ali i kada je veći broj poslovnica banaka zatvoren.

Na prvi poziv već su reagirale Zagrebačka banka, Addiko banka, Erste banka, OTP i RBA privremeno ukinuvši naknade za podizanje gotovine na drugim bankomatima na razdoblje od tri mjeseca.