Hrana budućnosti uzgajat će se u vertikalnim farmama koje trebaju 95% manje vode od sadašnjih nasada

Kompanija Bowery Farming nastoji promijeniti budućnost agrokulture uz vertikalne farme koje koriste čak 95 % manje vode od uobičajenih poljoprivrednih farmi, a mogu se nalaziti i u gradskim središtima

M. F. četvrtak, 9. srpnja 2020. u 06:00

Kompanija Bowery Farming, potaknuta klimatskim promjenama, rastom stanovništva te sve većim ograničenjem potrošnje vode na globalnoj razini, razvija koncept visokotehnološke farme nalik golemom skladištu u kojem se biljke uzgajaju u vertiklano postavljenim nasadima.

Povrće se uzgaja na policama tijekom cijele godine, uzgoj ne ovisi o nepovoljnim vremenskim prilikama i provodi se bez pesticida te uz korištenje 95 % manje vode od uobičajenih načina uzgoja biljaka.  

Prema navodima OECD-a (Organisation for Economic Co-operation and Development)  za navodnjavanje u poljoprivredi troši se čak 70 % vode u svijetu. Potrošnja vode od 1980. godine u porastu je za 1 % godišnje, a Ujedinjeni narodi predviđaju da bi se unutar idućeg desetljeća 700 milijuna ljudi moglo raseliti zbog oskudice vode. Ako tome pridodamo klimatske promjene i rizik od ekstremnih suša na globalnoj razini, ovakav projekt postaje neophodan.

Kompanija Bowery uzgaja povrće iz sjemenja u pomno kontroliranim uvjetima koji podsjećaju na laboratorij. Sadnice se uzgajaju hidroponski, pod LED svjetlima koja su podešena tako da imitiraju sunce. Biljke su smještene na stalke koji se mogu micati po tvornici na robotskoj transportnoj traci što radnicima omogućuje lagani pristup bilo kojem usjevu, a cijelo postrojenje radi na pročišćenoj vodi koja se iznova reciklira i ponovno koristi kroz ovaj sistem kako bi bio štedljiv s tim osnovnim životnim resursom. Unutar „farme“ nalaze se redovi savršeno raspoređenih sadnica jednakih veličina, bez GMO-a, koje rastu ispod kontroliranih LED svjetala.

Uporaba ovakve tehnologije u agrokulturi omogućuje da se svaki segment u rastu usjeva, od korištenja vode, preko hranjivih tvari, do svjetla, može nadzirati, kontrolirati i programirati. Te postavke utječu na finalni prinos usjeva, veličinu svake biljke, pa čak i okus.

Rast biljaka nadzire se kamerama, a uz to se konstantno prikupljaju i brojni podaci o razvoju biljke koji se unose u „mozak farme“, operativni sustav Bowery, i na temelju kojih se automatski prilagođavaju uvjeti koji biljkama omogućuju planirani rast.

Kompanija pokušava optimizirati cijeli sustav na način da se prinosi maksimiziraju, a okusi dodatno razviju, pa stoga isprobavaju i razne kombinacije parametara ne bi li, primjerice, dobili rikolu još gorkijom ili wasabi rikolu još ljućom.

Bowery Farming postoji od 2014. godine, ali se još uvijek o vertikalnim farmama govori više kao o konceptu budućnosti nego li o već sada poželjnom i prihvatljivom modelu za trenutnu proizvodnje. To bi se u budućnosti moglo promijeniti jer će 2050. godine, prema nekim predviđanjima, biti potrebno 70% više hrane za prehranjivanje svjetske populacije pa će se morati unaprijediti i tehnologija proizvodnje, a tada bi koncept vertikalnih farmi koje mogu proizvoditi povrće kroz cijelu godinu, s manje vode i bez pesticida, mogao postati i široko prihvaćen.