Novosti iz OpenAI-a: glasovni asistent, integracija AI u mobitele, GPT-5, povoljnije cijene

Novi planovi i projekti, poput glasovnog asistenta i integracije AI-a u pametne telefone i nosive uređaje, pokazuju kako OpenAI nastoji ostati u vrhu tehnološkog razvoja u području umjetne inteligencije.

Ivan Podnar nedjelja, 12. svibnja 2024. u 06:15
📷 Ilustracija: DALL-E
Ilustracija: DALL-E

U težnji za razvojem umjetne inteligencije koja može komunicirati kao ljudi, OpenAI priprema novu tehnologiju koja omogućava razgovor koristeći zvuk i tekst te prepoznavanje objekata i slika. Ova tehnologija bi mogla značajno poboljšati korisnost glasovnih asistenata, kao u filmu "Ona" Spikea Jonze. OpenAI planira uskoro javnu demonstraciju, čime još jednom potvrđuje da želi biti ispred svih konkurenata. Prezentaciju nestrpljivo očekuje partner Microsoft, koji se nada da će novu soluciju ugraditi u vlastite proizvode.

Pregovori i konkurencija

Poboljšanje vizualnih i audio mogućnosti moglo bi omogućiti OpenAI-ju da proda svoj razgovorni AI Appleu pa pogoni milijarde Appleovih uređaja. Proizvođač iPhonea vodio je rasprave s OpenAI-jem posljednjih mjeseci o tome kako bi sljedeći operativni sustav za iPhone mogao integrirati OpenAI-jeve modele. Međutim, izumitelj ChatGPT-a ima jaku konkurenciju: Apple vodi slične razgovore s Googleom. Kao što smo pisali, Sam Altman također radi s čuvenim dizajnerom Jonyjem Iveom na zasebnom uređaju s umjetnom inteligencijom, projektom koji bi mogao prikupiti milijarde dolara financiranja od investitora, uključujući Emerson Collective i Thrive Capital.

Jako zauzeta ekipa

Sam Altman i ekipa su kako izgleda jako zauzeti i drugim novim projektima. OpenAI namjerava pokrenuti i niz drugih inovativnih proizvoda, uključujući web tražilicu koja bi konkurirala Googleu te softver za automatizaciju koji bi mogao ubrzati razvoj softvera i druge računalne zadatke. OpenAI planira najaviti svoju novu tražilicu 13. svibnja 2024., što je strateški planirano dan prije Googleove konferencije I/O. Očekuje se da će ovu novu tražilicu pokretati Microsoftov Bing i da će integrirati mogućnosti iz OpenAI-jevog ChatGPT-a za poboljšanje rezultata pretraživanja s odgovorima generiranim umjetnom inteligencijom i citatima izvora.

OpenAI razvija oblik softvera, tzv “agente” koji mogu automatizirati složene zadatke na način da preuzme kontrolu nad korisnikovim uređajem. Na primjer, korisnik bi mogao zatražiti od agenta ChatGPT-a da prenese podatke iz dokumenta u tablicu za analizu ili da automatski popuni izvješća o troškovima i unese ih u računovodstveni softver. Takvi zahtjevi bi potaknuli agenta da izvršava radnje koje ljudi obično rade s različitim aplikacijama, poput klika mišem, pomicanja kursora, tipkanja teksta i slično, prema izjavi osobe upoznate s tim projektom. Time se upravo bavi i Microsoft.

Nadalje, tvrtka poboljšava mogućnosti za AI video generatora, Sore, koji još nije javno dostupan ali privlači značajnu pažnju, posebno Hollywooda.

📷 Screenshot: YouTube
Screenshot: YouTube

Jedan od najambicioznijih projekata je razvoj GPT-5, koji bi trebao predstavljati značajno poboljšanje nad GPT-4, a očekuje se njegovo javno objavljivanje do kraja godine. OpenAI će demonstrirati novije verzije za ChatGPT-a i GPT-4 u ponedjeljak putem livestreama, objavila je tvrtka na X u petak. Izvršni direktor Sam Altman rekao je na X-u da tvrtka na ovom događaju neće najaviti sljedeću iteraciju svoje konverzacijske umjetne inteligencije, GPT-5 ili tražilice pokretane umjetnom inteligencijom.

OpenAI također pokušava ostati ispred Meta Platforms, koji je u travnju objavio AI otvorenog koda, Llama 3, koji je nadmašio izvedbu većine danas dostupnih modela AI za razgovor. Llama 3 je dobila izvrsne kritike od developera AI aplikacija.

"Mislim da je GPT-4 na neki način sranje..."  ocijenio je sadašnju verziju Sam Altman

Fleksibilnije cijene

Osim toga, OpenAI planira uvesti novi model cijena koji bi omogućio korisnicima do 50 postotaka popusta ako unaprijed plate za rezervaciju tokena, što je u skladu s praksom u oblak računalstvu. Trenutno, cijene se uglavnom određuju na zahtjev, a neki veći kupci mogu dobiti količinske popuste. S fleksibilnijim cijenama, OpenAI bi se mogao bolje natjecati s konkurencijom, a time  pomoći startupovima da jeftinije pokreću modele otvorenog koda.

Popusti za plaćanje unaprijed uobičajeni su u računalstvu u oblaku, korisnici usluga Microsoft Azure, Google Cloud i Amazon Web Services mogu smanjiti svoje troškove rezerviranjem kapaciteta poslužitelja unaprijed. Preprodavači AI-poslužitelja kao što su Together AI i Anyscale kažu da je pokretanje modela otvorenog koda na njihovom softveru do šest puta jeftinije od korištenja OpenAI-jevih modela.

Etičnost uz inovacije

Mnogi su svjesni potencijalnih izazova i implikacija AI tehnologija, posebno u pogledu privatnosti i sigurnosti, što predstavlja glavni izazov, ne samo za OpenAI nego i sve kompanije u tom novom tehnološkom polju. Etički i društveni aspekte treba ugraditi u sve platforme, toga je svjestan i OpenAI, posebno što se tiče poštovanja privatnosti korisnika i promicanju transparentnost u korištenju AI. Da li će sigurnosne mjera, kao i rad na standardima koji će regulirati AI obuzdati ga, tek će se vidjeti, i to, prema tempu kojim galopira OpenAI, vrlo uskoro.