Idealna za proljetno vrijeme: hi-tech majica koja hladi ili grije

Kada je ujutro temperatura zraka ispod 10°C, a poslijepodne naraste na gotovo 30°C, kao ovih dana, mnogi se pitaju što odjenuti. Materijal koji su osmislili kineski znanstvenici nudi mogući odgovor

Sandro Vrbanus utorak, 11. svibnja 2021. u 07:05

Tim kineskih znanstvenika proizveo je tkaninu koja bi mogla pomoći u odijevanju u proljeće, kada temperatura tijekom dana značajno varira. Svoj su izum nazvali Janus i o njemu objavili rad u časopisu Nano Letters, a predstavili su ga i u primjeni, i to putem konceptne majice koja može poslužiti i za održavanje topline tijela kao i za njegovo hlađenje. Stvar funkcionira tako da se majicu iz načina rada hlađenja u grijanje, i obratno, prebacuje tako da je se – izokrene na drugu stranu.

Pojednostavljeno, nosite li ovu majicu tako da joj je "hladna" strana okrenuta prema van, održavat će vam temperaturu na oko 6°C niže nego što bi to činila obična bijela majica. Izokrenete li majicu na drugu stranu, grijat će vas do 8,1°C više nego što bi vas grijala obična crna pamučna majica. I jedan i drugi rezultat dobiveni su u uvjetima izravne izloženosti sunčevim zrakama.

Termoregulirajući tekstil

Zanimljivo je i kako su Kinezi došli do ovakvih neobičnih svojstava svoje tkanine. Ona je načinjena od slojeva pamučnih vlakana i naprednih polimera te posebnih premaza. Dizajn je asimetričan pa dozvoljava različite karakteristike ovisno na koju ga stranu okrenete prilikom odijevanja.

S "tople" strane u tkanini se nalaze nanočestice cinka i bakra koje apsorbiraju solarnu energiju i tako griju onoga tko nosi odjevni predmet načinjen od Janusa. Na "hladnoj" strani tkanina je prekrivena vrlo tankim slojem aluminija koji služi kao zrcalo – tj. odbija zračenje i samim time održava temperaturu nižom. Ovaj sloj je i porozan pa omogućava materijalu "disanje", odnosno isparavanje.

Grije, hladi, proizvodi struju

Osim što ima zanimljiva svojstva apsorpcije ili reflektiranja sunčeve svjetlosti, u ovaj materijal može se utkati i termoelektrični generator koji će na temelju razlike u temperaturi s jedne i druge strane tkanine – proizvoditi električnu energiju. Za sada je stvorena snaga struje tek oko 1 W, što bi moglo biti dovoljno za napajanje manjih senzora ugrađenih u odjevne predmete.

Povrh svih ovih naprednih hi-tech svojstava, pametni materijal ovog tipa bit će moguće i komercijalizirati. Prema njegovim izumiteljima, proizvodnja mu je već sada ekonomski isplativa, od njega se mogu izrađivati odjevni predmeti tradicionalnim metodama, a može ga se čak i prati u perilici rublja. Nakon pet pranja, kažu, izgubit će tek djelić efikasnosti na "hladnoj" strani, što prosječan korisnik neće niti primijetiti.HI-FI EXPERIENCE WEEK

KEF

Od 28.11. do 16.12. 2022. posjeti našu slušaonu na Zagrebačkom Velesajmu i uživaj u KEF Wireless aktivnim zvučnicima.

Kupi

BT naglavne slušalice

BOWERS & WILKINS PX7 S2

Hybrid Noise Cancellation, Ambient Pass-Through, Wear-Detection Sensor, do 30 sati reprodukcije, 6 mikrofona, vrhunski dizajn.

2.799 kn 371,49 € Kupi

2-smjerni bookshelf zvučnici

MONITOR AUDIO BRONZE 100

37 – 30.000 Hz, 87 dB, 8 ohma, 100W RMS, 30 - 100 W, HiVe II port sustav, C-CAM Gold Dome visokotonac, C-CAM mid-bass driver.

3.949 kn 524,12 € Kupi