Idealna za proljetno vrijeme: hi-tech majica koja hladi ili grije

Kada je ujutro temperatura zraka ispod 10°C, a poslijepodne naraste na gotovo 30°C, kao ovih dana, mnogi se pitaju što odjenuti. Materijal koji su osmislili kineski znanstvenici nudi mogući odgovor

Sandro Vrbanus utorak, 11. svibnja 2021. u 07:05

Tim kineskih znanstvenika proizveo je tkaninu koja bi mogla pomoći u odijevanju u proljeće, kada temperatura tijekom dana značajno varira. Svoj su izum nazvali Janus i o njemu objavili rad u časopisu Nano Letters, a predstavili su ga i u primjeni, i to putem konceptne majice koja može poslužiti i za održavanje topline tijela kao i za njegovo hlađenje. Stvar funkcionira tako da se majicu iz načina rada hlađenja u grijanje, i obratno, prebacuje tako da je se – izokrene na drugu stranu.

Pojednostavljeno, nosite li ovu majicu tako da joj je "hladna" strana okrenuta prema van, održavat će vam temperaturu na oko 6°C niže nego što bi to činila obična bijela majica. Izokrenete li majicu na drugu stranu, grijat će vas do 8,1°C više nego što bi vas grijala obična crna pamučna majica. I jedan i drugi rezultat dobiveni su u uvjetima izravne izloženosti sunčevim zrakama.

Termoregulirajući tekstil

Zanimljivo je i kako su Kinezi došli do ovakvih neobičnih svojstava svoje tkanine. Ona je načinjena od slojeva pamučnih vlakana i naprednih polimera te posebnih premaza. Dizajn je asimetričan pa dozvoljava različite karakteristike ovisno na koju ga stranu okrenete prilikom odijevanja.

S "tople" strane u tkanini se nalaze nanočestice cinka i bakra koje apsorbiraju solarnu energiju i tako griju onoga tko nosi odjevni predmet načinjen od Janusa. Na "hladnoj" strani tkanina je prekrivena vrlo tankim slojem aluminija koji služi kao zrcalo – tj. odbija zračenje i samim time održava temperaturu nižom. Ovaj sloj je i porozan pa omogućava materijalu "disanje", odnosno isparavanje.

Grije, hladi, proizvodi struju

Osim što ima zanimljiva svojstva apsorpcije ili reflektiranja sunčeve svjetlosti, u ovaj materijal može se utkati i termoelektrični generator koji će na temelju razlike u temperaturi s jedne i druge strane tkanine – proizvoditi električnu energiju. Za sada je stvorena snaga struje tek oko 1 W, što bi moglo biti dovoljno za napajanje manjih senzora ugrađenih u odjevne predmete.

Povrh svih ovih naprednih hi-tech svojstava, pametni materijal ovog tipa bit će moguće i komercijalizirati. Prema njegovim izumiteljima, proizvodnja mu je već sada ekonomski isplativa, od njega se mogu izrađivati odjevni predmeti tradicionalnim metodama, a može ga se čak i prati u perilici rublja. Nakon pet pranja, kažu, izgubit će tek djelić efikasnosti na "hladnoj" strani, što prosječan korisnik neće niti primijetiti.

Besplatna dostava

Intel

HP 250 G8

Core i5 1135G7,8GB, 512GB SSD, Iris Xe Graphics, 15.6" FHD IPS, Windows 10

5399 kn 5899 kn Kupi


Prijenosni zvučnici priznatih svjetskih brendova!

JBL, MARSHALL, HARMAN/KARDON

Ronis je dom najboljim svjetskim brendovima. Otkrij vrhunski zvuk, uvijek i svugdje. Provjeri ponudu!

Kupi

Prijenosni BT zvučnik

ACOUSTIC ENERGY Aego BT2

Podržava 4.2 i APT-X nisku latenciju, USB punjač i mikrofon za “handsfree” pozive, dvostruki 2,5-inčni driveri, do 36 sati trajanja baterije, snage 40 W RMS.

1.359 kn 2.299 kn Kupi

On-ear BT slušalice

MARSHALL Major III

Legendarni Marshall zvuk s dinamičkim 40mm driverima koji su prilagođeni za poboljšani odziv basova, do 30 sati bežične reprodukcije, kontrolni gumb, odvojivi 3.5mm kabel, 20Hz-20kHz, 32 ohma.

899 kn 1.099 kn Kupi