Još jedan korak ka dekarbonizaciji avijacije: uspješno testiran avionski motor na vodik

Proizvođač avionskih motora Rolls-Royce i avioprijevoznik easyJet testirali su prvi na svijetu zrakoplovni motor pogonjen zelenim vodikom, dobivenim energijom iz potpuno obnovljivih izvora

Sandro Vrbanus petak, 2. prosinca 2022. u 05:00

Britanski proizvođač avionskih motora, Rolls-Royce i aviokompanija poznata po svojim jeftinim letovima, easyJet, zajedničkim snagama provode projekt dekarbonizacije avionskog prijevoza Road to Zero. U sklopu tog su projekta nedavno, kao prvi u svijetu, uspješno testirali moderni motor jednog putničkog zrakoplova, ali na način da je on kao gorivo koristio vodik.

100% ekološko gorivo

Osim što ne stvara štetne emisije prilikom izgaranja u ovom motoru, korišten je tzv. "zeleni" vodik, dobiven korištenjem energije vjetra i morskih plima. Kombinacijom čiste ekološke proizvodnje vodika i njegovim korištenjem u avionima dokazano je da vodik može biti avionsko gorivo budućnosti, uz nulte stope emisija ugljičnih spojeva. Isto tako, ova je tehnologija temelj na kojem svoj put ka dekarbonizaciji zasnivaju i Rolls-Royce i easyJet.

Tijekom pokusnog paljenja ovog motora, obavljenoga u vojnoj bazi MoD Boscombe Down na jugu Engleske, korišten je turbopropelerski motor Rolls-Royce AE 2100-A, inače namijenjen za regionalne putničke i teretne zrakoplove. Vodik je dobavila britanska kompanija European Marine Energy Centre, pa su uključeni u ovaj projekt naglasili kako je riječ o "pravoj britanskoj priči o uspjehu".

Test je prošao bez problema, a označen je kao prvi veliki korak u suradnji Rolls-Roycea i easyJeta, pokrenutoj ovoga srpnja. Dugoročni cilj suradnje je ostvarivanje vizije o ugljično neutralnoj avioindustriji do 2050. godine. Nakon analize rezultata ovog pokusa, partneri će nastaviti s dodatnim testiranjima iste platforme, ali planiraju i testno paljenje mlaznog motora Rolls-Royce Pearl 15 na tlu, također na vodikov pogon.

📢 Uštedi do 12%

iPad

Idealni za kreativce i svakodnevnu uporabu!

769,99€ 5.801,49 kn 875,84€ Kupi

📢 3 godine jamstva

VERBATIM SSD

128GB, Vi550 S3, SATA 3, 2.5", 560/430 MB/s

22,99€ 173,22 kn Kupi


Viši standard za kućno kino

MARANTZ Cinema 60 DAB

7.2-kanalni AV prijemnik visokih performansi s pojačanjem od 100 W po kanalu, Dolby Atmos, DTS:X, 8K Ultra HD i HEOS ugrađenim streamingom.

1.412,17 € 10.639,99 kn Kupi

Besprijekorna kvaliteta zvuka

KEF LSX II

Jednostavno streamajte bilo što uključujući AirPlay 2, Chromecast, Spotify i Tidal ili neprimjetno povežite LSX II s drugim uređajima.

1.499,63 € 11.298,96 kn Kupi