Kako je tehnologija promijenila svijet u posljednjih 50 godina?

Slično kao i drugi veliki izumi u povijesti čovječanstva, tehnologija je promijenila naše živote na načine koje nismo mogli ni zamisliti. Kreirala je potpuno novi svijet, promijenila našu percepciju i naše navike te donijela nebrojene mogućnosti

Samsung Hrvatska petak, 27. rujna 2019. u 11:28

Slično kao i drugi veliki izumi u povijesti čovječanstva, tehnologija je promijenila naše živote na načine koje nismo mogli ni zamisliti. Kreirala je potpuno novi svijet, promijenila našu percepciju i naše navike te donijela nebrojene mogućnosti. Kako je vrijeme prolazilo, sve smo se više oslanjali na tehnologiju pa danas više ne možemo ni zamisliti život bez nje.

Kako je tehnologija promijenila našu percepciju umjetnosti i način na koji stvaramo

Apstraktna i digitalna umjetnost, različite inovacije, nove metode, tehnike i trendovi mijenjaju svijet umjetnosti i kulture. Međutim, tijekom nekoliko posljednjih desetljeća, umjetnost i tehnologija povezane su kao nikada prije, a veliku ulogu u tome odigrali su upravo pametni uređaji.

Kamere mobilnih uređaja stalno se razvijaju i poboljšavaju, nudeći nove značajke i veću kvalitetu sa svakim novim modelom. Ove je godine tako Samsung u sklopu najnovije Galaxy A serije predstavio prvu na svijetu rotirajuću kameru s 48 megapiksela, koja se ne može usporediti ni s jednom kamerom pametnog uređaja dosad. Također, zahvaljujući poboljšanom noćnom modu i naprednim značajkama kamere, novi Samsung Galaxy Note10+ ocijenjen je kao najbolji uređaj po kvaliteti fotografije. Uz to, korisnici mogu izdaleka kontrolirati kameru pomoću revolucionarne S Pen olovke i tako mijenjati različite postavke, poput zumiranja i izmjenjivanja prednje i stražnje kamere te dodati vlastita umjetnička djela stvarnom svijetu i potom ih zabilježiti na videu.

Povrh toga, Samsungov novi Galaxy Tab S6 dizajniran je kao pouzdan uređaj za sve kreativce. Umjetnica i fotografkinja Coco Captain, miljenica modnog svijeta, koristi ovaj moderni uređaj koji može lako držati u jednoj ruci dok drugom skicira koncept koji će poslužiti kao predložak za novu fotografiju. Ovaj uređaj je doživljaj stvaranja i uživanja u umjetnosti učinio lakšim i dostupnijim i tako doista promijenio tradicionalnu percepciju fotografije, filma i vizualne umjetnosti.

Kako su tehnologije promijenile način na koji podučavamo i učimo

Tehnologija je u potpunosti preokrenula edukaciju i metode učenja. U prošlosti su procesi pronalaska informacija kao i učenja i podučavanja bili mukotrpni i dugotrajni. Danas tehnologija omogućava svakome brz i lak pristup informacijama, što uvelike olakšava proces učenja.

Tako, primjerice, istraživanje koje je Samsung predstavio na IFA 2019 sajmu pokazuje da 73% Europljana tvrdi da je televizija poboljšala njihove vještine – bilo da se radi o učenju novoga stranog jezika, isprobavanju novog sporta ili volontiranju.

Evolucija televizije, koja je  vidljiva u vrhunskim tehnološkim dostignućima poput različitog sadržaja koji je danas dostupan i 8K visoke rezolucije, ima značajan i opipljiv utjecaj na živote korisnika. Osim televizije, sve što je potrebno za učenje i otkrivanje novih stvari je laptop ili pametni uređaj i jaka internetska veza.

Srećom, tehnološke tvrtke poput Samsunga konstantno rade na poboljšanju brzine i kvalitete pristupa njihovoj mreži, a rezultat tih napora je najnovija 5G mreža. Korisnici širom svijeta sada mogu jednostavno i brzo pristupiti internetu i raditi čak i u pokretu zahvaljujući velikoj brzini prijenosa podataka i stabilnoj povezanosti i dostupnosti.

Kako je tehnologija promijenila naš način života

S godinama je tehnološki napredak donio nebrojene mogućnosti koje su promijenile našu svakodnevnicu. Tako korisnici Samsungovih robotskih usisavača mogu slobodno uživati u danu dok njihov mali pomagač obavlja detaljno čišćenje. Robotski usisavač će odabirući najbolji put jednostavno doći do teško dostupnih mjesta ispod kreveta ili drugog namještaja koja ručni usisavač ne može dosegnuti.

Samsungove kuhinjske inovacije pomogle su u smanjenju količine otpada koji se proizvodi u domaćinstvima. Na IFA 2019 sajmu najavljena je još uža suradnja s tvrtkom Whisk, koja razvija platformu za pametnu upotrebu hrane. Do sada je ovom suradnjom razvijeno mnoštvo inovacija, poput pametnih popisa za kupovinu na Samsung Family Hub hladnjacima, uz koje svako iskustvo kuhanja i šopinga postaje mali društveno odgovorni projekt.

Prvo desetljeće 21. stoljeća obilježio je nagli razvoj tehnologija koje koristimo u našem domu i svakodnevnici, što uvelike mijenja naš način života. Tek ćemo vidjeti što nam budućnost tog razvoja donosi, ali jedno je sigurno – svijet će u idućih 10-30 godina izgledati znatno drugačije nego danas.

Samsung ove godine slavi 50 godina postojanja. Osim inovacija i tehnologije, briga o korisnicima i njihovim potrebama diljem svijeta bila je u srcu Samsungove misije i vizije od samog početka. Zato je Samsung odlučio proslaviti ovu godišnjicu donirajući vrhunske proizvode onima kojima će to najviše značiti te im pružiti lakši i funkcionalniji život. Zaposlenici tvrtke sudjelovat će tako u nizu volonterskih akcija, dajući vlastiti doprinos lokalnoj zajednici. Uz te društveno odgovorne aktivnosti, Samsung je odlučio obilježiti ovu važnu obljetnicu pružajući vrhunsko korisničko iskustvo i svaki tjedan iznenaditi svoje lokalne korisnike jedinstvenim promocijama i uslugama.