Kina odabrala 9000 "malih divova" s kojima želi nadmašiti Amerikance

Odabrane tvrtke djeluju u strateški važnim područjima kao što su poluvodiči, proizvodnja, energetika i minerali

Mladen Smrekar četvrtak, 15. rujna 2022. u 09:45

Kineska vlada odabrala je 8997 malo poznatih industrijskih kompanija koja će uživati povlašteni tretman središnjih i pokrajinskih vlada kako bi Kina svrgnula SAD s pozicije tehnološki najmoćnije nacije, javlja South China Morning Post. Te kompanije vlada je prozvala "malim divovima".

Istraživanje i razvoj

Izraz "mali divovi" koristi se za manje poznate tvrtke koje posjeduju tehnološka znanja u strateški važnim područjima. Te su tvrtke lani ostvarile prosječnu dobit od 40 milijuna juana (5,77 milijuna dolara). Da bi bila proglašena "malim divom", tvrtka mora poslovati u strateški važnom sektoru kao što su poluvodiči, proizvodnja, energetika i minerali. U prosjeku te tvrtke 28,7 posto svojih djelatnika zapošljavaju u poslovima istraživanja i razvoja.

U popis mogu biti uključene i tvrtke koje se bave strateški važnim industrijama
U popis mogu biti uključene i tvrtke koje se bave strateški važnim industrijama

Nedavni popis predstavljen je na nacionalnom summitu malih divova koji je prošli tjedan održan u Nanjingu u istočnoj kineskoj provinciji Jiangsu. U popis mogu biti uključene i tvrtke koje se bave strateški važnim industrijama, poput softvera i umjetne inteligencije, kao i one koje su sposobne "popraviti slabosti" domaćeg opskrbnog lanca.

90 posto zacrtanog cilja

Riječ je o četvrtom takvom popisu od 2019. Kina si je postavila za cilj da će imati 10.000 takvih tvrtki angažiranih u "specijaliziranim i sofisticiranim poduzećima". Tvrtke proglašene malim divovima primaju unosne poticaje od središnjih i pokrajinskih vlada kroz manje poreze i velikodušne zajmove. Vlasti su tako izdvojile 10 milijardi juana (1,44 milijarde USD) za potporu 1000 malih divova između 2021. i 2025. 

Da bi bila proglašena malim divom, tvrtka mora poslovati u strateški važnom sektoru
Da bi bila proglašena malim divom, tvrtka mora poslovati u strateški važnom sektoru

U nešto više od tri godine, kineska je vlada postigla 90 posto zacrtanog cilja. Štoviše, ti mali divovi dosad su osnovali više od 10.000 istraživačkih instituta na državnoj i pokrajinskoj razini, sve kako bi Kina čim prije postala najmoćnija tehnološka sila na svijetu.