Košarkaška lopta ispisana na 3D pisaču neće se nikada ispuhati

Kompanija Wilson izradila je prototip košarkaške lopte bez zraka. Prva je to košarkaška lopta tog tipa u povijesti, a ideja je da napredni materijali i 3D tehnologija vjerno imitiraju ponašanje napuhane lopte

Sandro Vrbanus petak, 24. veljače 2023. u 13:25

Američki proizvođač sportske opreme Wilson predstavio je najneobičniju loptu koju ste ikada vidjeli, a opet ona bi trebala biti u igri korištena jednako kao i svaka tradicionalna lopta. Njihov prototip pokazuje primjenu "airless" tehnologije, odnosno mogućnost da lopta zadržava oblik, funkciju i karakteristike iako nije načinjena od klasičnih materijala i potom napuhana.

Prototip lopte "bez zraka"

Naprotiv, ova je lopta načinjena od naprednih modernih materijala i ispisana uz pomoć 3D pisača. Njezina oplata je šuplja, prekrivena s mnogo malenih šesterokutnih rupa, pa zrak kroz nju može slobodno strujati. Umjesto tlaka zraka u unutarnjem mjehuru, za propisno odskakivanje lopte zaslužni su napredni materijali, sastav smole od koje je lopta načinjena te posebna 3D rešetka. Sve te su komponente osmislili stručnjaci Wilsona u suradnji s kompanijom EOS, specijaliziranom za tehnologije aditivne proizvodnje u području medicine i avioindustrije.

Pod prstima, kažu, lopta daje sličan doživljaj kao i klasična. Podijeljena je na osam panela s opipljivim "šavovima", kako bi igračima osjećaj bio što bliži onome kod poznate im lopte.

"Lopta dizajnirana kao niti jedna druga, za igranje košarke kakvo oduvijek poznamo" – tako proizvođač opisuje svoju inovaciju. Napominju i da je i dalje riječ o prototipu te da se na njemu mora još mnogo raditi prije nego inovacija bude spremna za izlazak na teren.

Čak i ako nikada ne zaživi kao službena lopta za natjecanja, u Wilsonu smatraju da izum ima potencijala za amatersku upotrebu – na ulicama i školskim igralištima diljem svijeta, gdje igrači neće morati prekidati ili otkazivati igru ako im se lopta ispuše ili probuši.