Leteći Francuz nije uspio preletjeti La Manche

Franky Zapata sa svojim Flyboardom htio je danas obilježiti obljetnicu prvog leta od Calaisa do Dovera, no u tome nije bio uspješan

Sandro Vrbanus četvrtak, 25. srpnja 2019. u 15:05

Prije nekoliko smo dana pisali o "letećem Francuzu", inovatoru Frankyju Zapati koji je namjeravao svojim Flyboardom preletjeti La Manche. Ovaj pothvat trebao je obilježiti 110. obljetnicu prvog zrakoplovnog leta na istoj relaciji, od Calaisa u Francuskoj do Dovera u Engleskoj, tako što će postati prvi čovjek koji je ovaj kanal preletio s nekim oblikom hoverboarda. Kako je ova vijest pobudila interes naših čitatelja i komentatora, red je da izvijestimo i o rezultatima Zapatinog leta.

Jutros oko 9 sati Zapata se svojim Flyboardom vinuo u zrak na plaži u mjestu Sangatte u blizini Calaisa, a cilj mu je bio za 20-ak minuta sletjeti u Englesku – sa samo jednim zaustavljanjem usred kanala. Flyboard, naime, pruža autonomiju leta od tek desetak minuta, pa je plan bio da se na platformi površine jednog kvadratnog metra obavi slijetanje, zamjena Flyboarda za drugi, pun goriva, te da se let prema Doveru nastavi.

Vremenski uvjeti, posebice vjetar, kao i promet La Mancheom otežavali su put, no sve je bilo dobro dok nije došlo vrijeme za zamjenu letjelice, deset minuta nakon polijetanja. Zapata je trebao sletjeti na malenu platformu, no zbog uzburkanog mora ona se pomaknula "za nekoliko centimetara" baš u trenutku kada je on na nju trebao aterirati. U konačnici je promašio i – pao u more, nakon što je preletio 18 kilometara.

Prilikom pada nije se ozlijedio, a imao je i prsluk za spašavanje pa je završio na sigurnom. Reporteri s mjesta događaja kažu kako je bio tek "iznimno uzrujan" zbog neuspjeha. Iz Zapatinog tima poručili su kako je to bilo veliko razočarenje, ali da će svakako pokušati ponovo.