LG Display prvi na svijetu predstavio rastezljivi zaslon visoke razlučivosti

Zahvaljujući mikro-LED diodama spojenim preko opruga u obliku slova S, zaslon LG Displaya može se rastegnuti za 20 posto bez ikakvih oštećenja

Matej Markovinović srijeda, 9. studenog 2022. u 09:25
Rastezljivi zaslon.  📷 Foto: LG Display
Rastezljivi zaslon. Foto: LG Display

Sklopivi zasloni sve više uzimaju maha, ali potiču i ostale srodne tehnologije na razvitak. LG Display ovoga je tjedna predstavio prvi zaslon visoke razlučivosti na svijetu, koji se može rastegnuti od 12 do 14 inča i obrnuto, bez ikakvih oštećenja.

„Ovaj rastezljivi zaslon prvi je u industriji koji je postigao rastezljivost od 20 posto, razlučivost od 100 piksela po inču te cjeloviti RGB. Uz to, njegova visoka fleksibilnost, izdržljivost i pouzdanost, povećavaju njegov potencijal za komercijalizaciju“, priopćili su iz LG Displaya.

Rastezljivi zaslon. 📷 Foto: LG Display
Rastezljivi zaslon. Foto: LG Display

Naime, LG-jev rastezljivi zaslon na 100 PPI-ja ima gustoću pikselu sličnu onoj na 40-inčnom 4K TV-u te je izgrađen na posebnoj silikonskoj podlozi koja se koristi za izradu kontaktnih leća. U sebi sadrži mikro-LED diode manje od 40 mikrometara spojene preko opruga u obliku slova S, što upravo omogućuje rastezljivost bez pucanja.

Budući da se lako može prilagoditi složenim oblicima, iz LG Displaya kažu da se ovakva vrsta rastezljivog zaslona može koristiti u modi, izradi namještaja te automobilskoj, avionskoj i igraćoj industriji.

Iako je riječ o prototipu, izvršni potpredsjednik i tehnički direktor u LG Displayu, Soo-young Yoon, kaže da će tvrtka uspješno dovršiti ovaj projekt kako bi povećali konkurentnost korejske tehnologije zaslona, ali i kako bi nastavili voditi promjenu paradigme u cjelokupnoj industriji.