Londonske zračne luke nabavljaju skupocjenu opremu za borbu protiv dronova

Nešto prije Božića kaos je zavladao kada su u blizini Gatwicka uočeni nepozvani dronovi, pa Britanci žele sve učiniti kako se tako nešto ne bi ponovilo

Sandro Vrbanus subota, 5. siječnja 2019. u 21:30

Potpuni kolaps zračnog prometa kojeg je, u danima uoči Božića, uzrokovalo nekoliko dronova u blizini zračne luke Gatwick južno od Londona, skupo je stajao kako samu zračnu luku tako i avioprijevoznike i putnike koji su propustili preko tisuću letova. Kako se takvo nešto ne bi ponovilo, ili bi se barem smanjila mogućnost za ponovno zatvaranje zračnih luka zbog dronova, najveće londonske zračne luke odlučile su se opremiti novim tehnologijama.

Spomenuti Gatwick, odakle je sve krenulo prije dva tjedna, te Heathrow, najveća zračna luka u ovoj zemlji, uložit će milijune funti u tehnologiju za borbu protiv dronova. Gatwick je već uložio 5 milijuna funti u naprednu opremu, a i iz Heathrowa su potvrdili da se pripremaju na sličnu investiciju.

Borba protiv dronova u blizini poletno sletnih pista je zahtjevan i kompliciran posao, na tržištu je mnogo rješenja, ali svako od njih ima svoje prednosti i mane. Gatwick i Heathrow odlučili su se za radiofrekvencijske detektore i jammere signala – tj. uređaji koje će postaviti moći će snimiti komunikaciju drona s njegovim pilotom, te istu presresti i onemogućiti. To bi trebalo većinu dronova onesposobiti i u konačnici prizemljiti.

Ovu je metodu primijenilo i Britansko razno zrakoplovstvo (RAF), koje je bilo angažirano na raščišćavanju situacije oko Gatwicka u prosincu. Domet jednog radara s ometačem signala obično je promjera nekoliko kilometara, što bi trebalo biti sasvim dovoljno da se osigura područje od najmanje kilometra oko zračne luke.