Majmun uz pomoć Neuralinka telepatski igra videoigru

Startup koji razvija tehnologiju za spoj mozga i računala, a radi pod patronatom Elona Muska, predstavio je novo postignuće – sučelje kojim je primat u stanju upravljati igrom Pong na računalu

Sandro Vrbanus subota, 10. travnja 2021. u 14:02

Nakon svinja "na daljinsko upravljanje" koje su zahvaljujući jednoj od prvih inačica moždanih implantata i Neuralinkovog sučelja mozak-računalo mogle računalu slati impulse izravno iz mozga, red je došao na nešto naprednije životinje, primate. Tvrtka Elona Muska koja razvija ovo sučelje (brain-computer interface, BCI) i spaja mozak s računalima ovoga je puta svoj implantat ugradila u mozak majmuna vrste japanski makaki, bežično ga spojila na mobitel, te uspjela na taj način "čitati misli".

Majmun bluetoothom spojen na iPhone

Implantirani uređaj naziva se N1 Link i sa svojih 1.024 elektroda bilježi aktivnost neurona u mozgu ovog majmuna te je bežično prenosi do računala. Kako je Link u mozgu pokusnog majmuna postavljen u regiji motornog korteksa koja je zadužena za pokrete ruke i šake, tako se tamo bilježe signali koje mozak šalje ruci – ali u fazi planiranja pokreta.

Proučavajući veze signala dobivenih iz mozga i uzoraka neuronske aktivnosti prilikom pokretanja ruke, Neuralink je izradio model koji može predvidjeti namjeru majmuna čim ona nastane u mozgu, te je protumačiti kao želju za pokretanjem dijelova tijela. Dok je majmun prvo vrijeme za igru koristio joystick, stručnjaci su analizom njegovih pokreta kalibrirali svoj "dekoder" neuronskih signala i uspjeli predviđati pokrete koje majmun misli učiniti. Nakon toga iskopčali su joystick, a kontrole prebacili na neuronski Link.

Telepatsko igranje

Ovo postignuće pretočili su u demonstraciju koju možemo vidjeti na objavljenom videu. Umjesto da se fizički aktivira, pokusni majmun (usput, ime mu je Pager) mora pokazati tek namjeru da pomakne ruku, a ona će rezultirati time da se na ekranu "palica" u igri Pong pomiče i udara lopticu. Neuralinkov sustav u stanju je prepoznati smjer u kojem je Pager zamislio pomaknuti ruku, kao i brzinu pokreta, sve u stvarnom vremenu, dovoljno brzo da se on zaista može telepatski igrati.

Iz Neuralinka poručuju kako je eksperiment Monkey MindPong još jedan korak ka ostvarenju pravog sučelja mozga i strojeva, s krajnjim ciljem da se ljudima s paralizom omogući da koriste računala i mobitele – brzo i lagano – tek uz pomoć misli.