Majmun uz pomoć Neuralinka telepatski igra videoigru

Startup koji razvija tehnologiju za spoj mozga i računala, a radi pod patronatom Elona Muska, predstavio je novo postignuće – sučelje kojim je primat u stanju upravljati igrom Pong na računalu

Sandro Vrbanus subota, 10. travnja 2021. u 14:02

Nakon svinja "na daljinsko upravljanje" koje su zahvaljujući jednoj od prvih inačica moždanih implantata i Neuralinkovog sučelja mozak-računalo mogle računalu slati impulse izravno iz mozga, red je došao na nešto naprednije životinje, primate. Tvrtka Elona Muska koja razvija ovo sučelje (brain-computer interface, BCI) i spaja mozak s računalima ovoga je puta svoj implantat ugradila u mozak majmuna vrste japanski makaki, bežično ga spojila na mobitel, te uspjela na taj način "čitati misli".

Majmun bluetoothom spojen na iPhone

Implantirani uređaj naziva se N1 Link i sa svojih 1.024 elektroda bilježi aktivnost neurona u mozgu ovog majmuna te je bežično prenosi do računala. Kako je Link u mozgu pokusnog majmuna postavljen u regiji motornog korteksa koja je zadužena za pokrete ruke i šake, tako se tamo bilježe signali koje mozak šalje ruci – ali u fazi planiranja pokreta.

Proučavajući veze signala dobivenih iz mozga i uzoraka neuronske aktivnosti prilikom pokretanja ruke, Neuralink je izradio model koji može predvidjeti namjeru majmuna čim ona nastane u mozgu, te je protumačiti kao želju za pokretanjem dijelova tijela. Dok je majmun prvo vrijeme za igru koristio joystick, stručnjaci su analizom njegovih pokreta kalibrirali svoj "dekoder" neuronskih signala i uspjeli predviđati pokrete koje majmun misli učiniti. Nakon toga iskopčali su joystick, a kontrole prebacili na neuronski Link.

Telepatsko igranje

Ovo postignuće pretočili su u demonstraciju koju možemo vidjeti na objavljenom videu. Umjesto da se fizički aktivira, pokusni majmun (usput, ime mu je Pager) mora pokazati tek namjeru da pomakne ruku, a ona će rezultirati time da se na ekranu "palica" u igri Pong pomiče i udara lopticu. Neuralinkov sustav u stanju je prepoznati smjer u kojem je Pager zamislio pomaknuti ruku, kao i brzinu pokreta, sve u stvarnom vremenu, dovoljno brzo da se on zaista može telepatski igrati.

Iz Neuralinka poručuju kako je eksperiment Monkey MindPong još jedan korak ka ostvarenju pravog sučelja mozga i strojeva, s krajnjim ciljem da se ljudima s paralizom omogući da koriste računala i mobitele – brzo i lagano – tek uz pomoć misli.

Najmanji i najtanji 14" gaming prijenosnik s AMD Ryzen

165 Hz

RAZER Blade 14

Ryzen 9 5900HX, 16GB, 1000GB SSD, GeForce RTX 3070 8GB, 14" QHD 165Hz, Windows 10

17.499 kn 18.799 kn Kupi


Bežični HiFi zvučnici

AUDIOENGINE A2BT

Premium aktivni zvučnici sa stereo zvukom visoke vjernosti spajaju se sa vašom glazbom sa bilo koje aplikacije ili uređaja u sekundi. Vrhunski Bluetooth mini kućni glazbeni sustav savršen je za radnu površinu ili manje prostore.

1299 2289 Kupi

Prijenosni zvučnik

JBL GO 2 champagne

Prijenosni Bluetooth zvučnik za bežični streaming glazbe sa pametnog telefona ili tableta sa ugrađenom punjivom baterijom za do 5 sati reprodukcije, vodootpornim dizajnom i ugrađenim mikrofonom. Dolazi sa audio kabelom.

189 279 Kupi