Mornarici SAD-a isporučena prva Boeingova 26-metarska autonomna podmornica

Orca XLUUV rezultat je više od pola stoljeća Boeingove ekspertize u podvodnim tehnologijama, a omogućit će svojim vlasnicima obavljanje različitih misija, kako u mirnodopskim tako i u ratnim uvjetima

Sandro Vrbanus srijeda, 27. prosinca 2023. u 14:45

Boeing je ovoga mjeseca SAD-u službeno isporučio svoju prvu "ekstra veliku podmornicu bez posade" (Extra Large Uncrewed Undersea Vehicle, ili XLUUV). Mornarica, koja ju je zaprimila, klasificirala ju je u novu klasu podvodnih vozila, Orca. Ova autonomna podmornica osmišljena je kao svestrani alat za dugotrajne podvodne misije, s ciljem ostvarivanja dominacije pod vodom kako kažu "u promjenjivim uvjetima i osporavanim podmorskim područjima".

Orca je rezultat više od desetljeća razvoja, a oslanja se na pola stoljeća Boeingove ekspertize. Izrađena je na modularnom principu, pa na sebi može nositi različite korisne terete – od onih namijenjenih traganju za podvodnim minama, preko sustava za elektroničko ratovanje pa do, primjerice, tehnologija za podmorski nadzor.

Podmornica je duga 26 metara, teži više od 80 tona, a teretni joj je prostor dug 10,4 metra i može primiti koristan teret mase do 8 tona. Osim spomenutih modernih tehnologija, Orca će na sebi imati i sonare za mapiranje morskog dna, a Mornarica je navodno zainteresirana i za opremiti je naoružanjem. Kao mogućnost se već spominju torpeda, krstareće rakete ili čak leteći dronovi, koji bi se lansirali s ove platforme.

Pogon Orce sastoji se od hibridnog dizel-električnog motora, koji navodno može pod vodom raditi i mjesecima. Električni dio pogona omogućava i potpuno tihi rad, kada je to potrebno. U tim slučajevima, samo korištenjem energije iz ugrađenih litij-ionskih baterija, podmornica može ploviti brzinom od oko 3 čvora.