Muskov Neuralink najavljuje implantate u ljudskom mozgu

Nakon dvije godine istraživanja i eksperimentiranja na životinjama uskoro se očekuje da bi ova kompanija mogla početi izravno povezivati ljudski mozak s računalom

Sandro Vrbanus srijeda, 17. srpnja 2019. u 14:38

Prije nešto više od dvije godine Elon Musk osnovao je Neuralink, kompaniju koja se bavi istraživanjem mozga i mogućnosti stvaranja izravnih poveznica neurona s elektroničkim uređajima. Ova tehnologija naziva se brain-computer interface (BCI) ili brain-machine interface (BMI), a ideja Muskove ekipe vrti se oko ugradnje mikroskopskih elektroda tik uz neurone, kako bi se onda podaci s njih mogli "čitati" ili im se zadavati naredbe putem električnih impulsa.

Tijekom dvije godine tajnovitog rada i eksperimentiranja na životinjama, Neuralink je noćas prvi puta javno prikazao svoje prve rezultate. Prvi od njih tiče se elektroda debljine tek 4 do 6 mikrometara, koje su do sada iskorištene za "čitanje misli" laboratorijskih štakora, te za eksperiment u kojem je pokusni majmun mislima uspješno kontrolirao računalo.

Sada kada su dokazane mogućnosti ovog principa i minimalno invazivno postavljanje elektroda u mozak, Neuralink će zatražiti dozvolu američke agencije za lijekove FDA dozvolu da već sljedeće godine započne eksperimente na ljudima – naravno, ako za to pronađu dobrovoljce.

Štakor s USB priključkom

Jedan od ciljeva Neuralinka jest omogućiti paraliziranim pacijentima da uz ugrađene implantate kontroliraju računala, mobitele ili bilo kakve druge uređaje, tj. omogući im veću kvalitetu života kroz robotske ruke i druga tehnološka pomagala. No, Musk ne bi bio onaj Musk kojeg znamo da nije u svoju prezentaciju ubacio i nešto sasvim "ludo". Rekao je kako je jedna od opcija za Neuralink u budućnosti da stvori simbiozu prirodne i umjetne inteligencije, nešto što "nije nužno" ali bi moglo biti značajno za ljudsku civilizaciju u cjelini.

Osim sićušnih elektroda Neuralink je razvio i vrlo preciznog robota koji ih uz pomoć računalnog vida može umetnuti na željeno mjesto, za sada s 87%-tnom preciznošću. Jedan od dosadašnjih "pacijenata", spomenuti laboratorijski štakor, na ovaj je način dobio implantat koji mu mjeri aktivnost mozga i naredbe prenosi u računalo, ni manje ni više nego putem žice priključene na USB-C port.