Ljudski govor prvi puta računalno sintetiziran iz moždanih valova

Velik napredak u sučeljima koja izravno povezuju mozak i računala postignut je na sveučilištu Columbia u New Yorku

Sandro Vrbanus četvrtak, 31. siječnja 2019. u 16:54

BCI (brain-computer interface) naziv je za još nepostojeću tehnologiju koja bi trebala ljudski mozak pretvoriti u "kontroler" za računalo tako što će ga izravno spojiti s elektroničkim sustavima koji će prepoznavati moždane valove, te ih pretvarati u naredbe. Na razvoju ovih sustava rade mnogi znanstvenici diljem svijeta, u priču se bio uplitao i Elon Musk sa svojim projektom Neuralink, a sada iz SAD-a dolazi i vijest o velikom napretku na ovom području.

Znanstvenici s njujorškog sveučilišta Columbia uspjeli su, prvi puta u povijesti, izraditi računalni sustav koji je u stanju "prevesti" misli, odnosno moždane valove, izravno u govor. Praćenjem moždane aktivnosti pojedinca, ovaj sustav može rekonstruirati riječi koje osoba u tom trenutku čuje – i to s izvanrednom preciznošću, kažu s Columbije. Za ovaj su pothvat zaslužne tehnologije umjetne inteligencije i sinteze govora.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Zuckerman Institute (@zuckermanbrain) on

Velik uspjeh znanstvenika opisan je i u radu u časopisu Scientific Reports. Ova bi tehnologija mogla pomoći pri još dubljoj integraciji mozga i računala, a u budućnosti je njezini autori vide kao pomoć ljudima koji su, uslijed kakve bolesti ili primjerice moždanog udara, izgubili moć govora.

Za sada tehnologija omogućava prepoznavanje tek pojedinih riječi poput brojeva od 0 do 9, koje računalo očitava iz moždanih valova i sintetizira u govor. Daljnjim treniranjem računalne neuronske mreže može se očekivati napredak prepoznavanja i zahtjevnijih nizova moždanih valova i njihovo prevođenje u riječi i rečenice. Konačni cilj je izraditi sustav koji bi zaista mogao ljudima koji ne mogu govoriti omogućiti da im se misli izravno pretvore u računalno sintetiziran govor.