Najsnažnija raketa na svijetu bila je presnažna i za svoju lansirnu rampu

Nakon prvog lansiranja rakete SLS i misije Artemis-I, NASA je zabranila novinarima fotografiranje lansirne rampe. To je potaknulo špekulacije kako nije sve prošlo baš idealno, a kasnije su one i potvrđene

Sandro Vrbanus subota, 19. studenog 2022. u 18:56

Nova najsnažnija raketa na svijetu, Space Launch System (SLS), oko 15% je snažnija od rakete Saturn V i ere svemirske misije Apollo. Svaki od motora RS-25D, posuđenih sa starih Space Shuttlea, ima snagu potiska od 2,281 kN, a SLS ih u središnjem stupnju koristi četiri. Uključimo li u kalkulaciju i bočne potisnike, SLS ukupno raspolaže s čak 8,8 milijuna funti sile, što je NASA usporedila sa snagom svih motora trenutačno aktivnih željezničkih lokomotiva u SAD-i (njih oko 25.000), kada bi radili zajedno.

Kao takva, SLS je najsnažnija raketa ikada uspješno lansirana. Jedino je sovjetski N-1 bio nešto snažniji, s oko 10 milijuna funti sile, no četiri je puta eksplodirao prilikom pokušaja lansiranja. Raketa SLS prvi je puta uspješno lansirana protekle srijede, 16. studenog u jutarnjim satima po našem vremenu, s lansirne rampe 39-B svemirske baze Kennedy na Cape Canaveralu na Floridi. Ova lansirna rampa izgrađena je za projekt Apollo, a prva raketa tipa Saturn V s nje je poletjela još 1969. godine. Tijekom godina služila je i za lansiranje Space Shuttlea i drugih raketa, dok SpaceX često koristi susjednu rampu, 39A.

Curenje i oštećenja

Lansiranje SLS-a prošlo je, kako je NASA izvijestila, prema očekivanjima, kapsula Orion na putu je prema planu, no nedugo nakon lansiranja neki od novinara s lica su mjesta počeli javljati o čudnoj pojavi. Naime, kada su neki od njih išli pokupiti svoje kamere u blizini lansirne rampe, kojima su upravljali na daljinu, NASA im je vrlo strogo zabranila bilo kakvo snimanje lansirnog tornja 39B. Kako Artemis nije vojna ili na bilo koji drugi način tajna misija, ovo im je postalo čudno. Isprva su mislili kako se žele zaštititi podaci o nekim ključnim dijelovima ili tehnologijama na tornju, no proteklih dana doznao se pravi razlog zabrane.

Naime, raketa SLS prilikom lansiranja značajno je oštetila infrastrukturu svemirskog centra, lansirni toranj i pripadajuću opremu. Određena šteta je bila očekivana, ali se pokazalo da je daleko veća od toga, i proširena na područja na kojima je nije trebalo biti. Paneli "otporni na eksplozije" su navodno otpuhani s mjesta, a mnogo elektronike je "sprženo" i nepopravljivo. Da stvar bude gora, voda koja se šprica oko rakete zbog smanjenja buke i vibracija procurila je na mjesta gdje ne bi trebala doći, a sve zbog kolapsa određenih potpornih struktura.

NASA trenutačno dozvoljava pristup lansirnoj rampi samo odabranom stručnom osoblju, koje procjenjuje štetu i prikuplja razbacane krhotine. Službena izjava kaže kako je fotografiranje zabranjeno jer su trenutačno izloženi spojevi tornja i rakete, koji se smatraju tajnom. No, novinari koji prate događanja oko svemirske baze Kennedy kažu kako su uvijek prije smjeli snimati i te detalje, pa im se ovo objašnjenje ne čini vjerodostojnim. Zaključili su, stoga, da je lansirni toranj pretrpio veliku štetu, pa NASA želi sačuvati obraz zabranom pristupa dok se situacija ne sanira.