Napokon maska koja djeluje prijateljski jer je prozirna, filter ne sakriva lice i traje mjesec dana

LEAF je maska napravljena od prozirnog medicinskog silikona, s N99+ HEPA filterom koji blokira 99.9997 % čestica veličine 0,3 mikrona, a ima i mogućnost aktivne sterilizacije pomoću UV-C svjetla

M. F. subota, 27. lipnja 2020. u 07:00

LEAF je nova maska za lice koju je registrirao FDA, a svojim izgledom i mogućnostima nadmašuje sve dosadašnje maske. Osnovno obilježje ove maske je sposobnost filtriranja zraka s N99+ HEPA filterom što znači da blokira 99.9997 % čestica veličine 0,3 mikrona.

Također ima mogućnost samočišćenja pomoću UV-C svjetla koje služi za uništavanje bakterija i virusa, što ju čini sigurnijom od papirnatih i tekstilnih maski, a aktivna sterilizacija omogućuje da filter traje do mjesec dana.

Maska je napravljena od prozirnog medicinskog silikona i omogućuje univerzalno prianjanje, a filteri su smješteni uz bradu pa su za vrijeme nošenja maske i dalje vidljivi nos, usta i obrazi. Time je stalno otkriven identitet govornika i njegova ekspresija lica pa u konačnici maska izgleda više "prijateljski" od dosadašnjih varijanti.

LEAF silikonska maska otporna je na zamagljivanje pa tijekom disanja ostaje prozirna. Dostupna je u četiri veličine, pa je tako prilagođena i djeci i odraslima. 

Također, maska dolazi u tri varijante – Leaf HEPA, Leaf UV i Leaf PRO

LEAF HEPA ima N99+ HEPA filtraciju i izrazito je lagana, a LEAF UV ima UV-C sterilizaciju ugrađenu u kućište filtera čime uništava patogene na razini DNA, te ima filtraciju aktivnim ugljenom koja uklanja mirise i organske tvari.

Najnapredinji model je LEAF PRO koji ima dodatni aktivni ventilator te senzor kvalitete zraka. Može se povezati sa iOS/Android aplikacijom putem koje se može kontrolirati prozračivanje i prikazivati informacija o kvaliteti zraka koji nas okružuje dobivena senzorom na maski.

Maska se financira na portalu Indiegogo gdje je za sada prikupila nešto više od 4 milijuna kuna. Može se naručiti u raznim paketima, a pojedinačni LEAF HEPA paket košta 49 dolara (oko 330 kn), LEAF UV paket 89 dolara (oko 600 kn), a LEAF PRO paket 199 dolara (oko 1340 kn).