NASA-ini astronauti umalo su se po Mjesecu vozili električnim motociklom

Umjesto lunarnih rovera koji su na Mjesec lansirani u misijama Apollo 15, 16 i 17, NASA je u sedamdesetih godina imala i razvijen koncept Mjesečevog električnog motocikla

Sandro Vrbanus nedjelja, 12. siječnja 2020. u 06:30

Jedan od najprepoznatljivijih komada tehnike koji se povezuje s NASA-inim istraživanjem Mjeseca zasigurno je lunarni rover. Lunar Roving Vehicle (LRV) bio je pogonjen baterijama, a služio je astronautima iz misija Apollo 15, 16 i 17 da napuste strogu blizinu svojeg landera i istraže površinu Mjeseca nešto detaljnije i opsežnije. Svaki od lansiranih rovera prešao je po Zemljinom prirodnom satelitu put od oko 30 kilometara.

LRV - ikona istraživanja svemira u sedamdesetima
LRV - ikona istraživanja svemira u sedamdesetima

Prije toga, dakako, LRV je trebalo dopremiti na Mjesec. Težina mu je bila 210 kilograma (na Mjesecu bi težio oko 34 kg), bio je pogonjen jednokratnim srebro-oksidnim baterijama od 121 Ah, od kojih su dvije bile postavljene na svako vozilo. Ako znamo da se sve ovo događalo 1971. i 1972. godine, tehnološki gledano pothvat je svakako vrijedan divljenja.

Može i na dva kotača

Međutim, NASA je u svojim planovima tada imala i nešto jednostavnije i agilnije vozilo, te čak i njegov prototip vidljiv na slikama koje su objavili na Twitteru. Radilo se o električnom motociklu za jednu osobu, koji bi također bio pogonjen baterijama. Koncept je nastao suradnjom Boeinga, General Motorsa, Lockheeda i drugih kompaniija.

Prema dostupnim informacijama elektromotor na njemu trebao je imati snagu od tek oko 0,6 KS, baterija je trebala imati kapacitet od oko 30 Ah, a cijela stvar težila bi, na Zemlji, oko 45 kilograma. Na Mjesecu bi mogla postići do otprilike 11 km/h. Rover je u konačnici odnio pobjedu kao najbolji i sigurniji koncept, no morate priznati da bi i vožnja "dirt bikeom" po površini Mjeseca također bila prilično zabavna i pamtljiva.