Nove plastične grede slažu se poput kockica i štede novac, vrijeme i resurse

Španjolski istraživači razvili i patentirali novu 3D ispisanu gredu koja se sastavlja poput Lego kocaka i puno je laganija od tradicionalnih betonskih ili metalnih greda

Mladen Smrekar nedjelja, 14. ožujka 2021. u 17:15

Za izradu laganijih greda iz printera istraživači Politehničkog sveučilišta u Valenciji (UPV) koristili su - recikliranu plastiku. Sirovina je lako dostupna, a njeni se dijelovi tiskati i sastavljati na licu mjesta zahvaljujući 3D ispisu. Uz to, ovaj je materijal i do 80 posto lakši nego klasične, betonske ili metalne armaturne grede.

Ekološki prihvatljiva alternativa

To znači da za njihovo nošenje i postavljanje nisu potrebni teški kranovi ili kamioni; ove 3D grede štede vrijeme i novac, na radu i materijalima; a mogu se tiskati i sastavljati in situ, što olakšava njihovu instalaciju bilo gdje. Razvoj ovih inovativnih greda rezultat je gotovo trogodišnjeg istraživanja

"Htjeli smo predložiti alternativu postojećim armiranobetonskim gredama", kaže José Ramón Albiol, predavač na Visokoj tehničkoj školi za građevinsko inženjerstvo (ETSIE). Nakon brojnih sati ispitivanja, kombinacija 3D printanja, plastike i betona dala je optimalne rezultate. Sustav su patentirali krajem prošle godine. 

Glavna novost leži u polimernom profilu grede; sastoji se od više uzdužnih segmenata koji se mogu sastaviti i betonirati tamo gdje želite ugraditi konstrukciju. Greda je ojačana elementima koji osiguravaju krutost konstrukcije i nemaju metalnu komponentu. To sprečava koroziju, smanjuje težinu i pojednostavljuje vrijeme potrebno za ugradnju. 

Sustav također uklanja potrebu za skupim oplatama i savijanjem, što omogućava rad bez zaustavljanja prometa na infrastrukturi na kojoj se radi. Ovo rješenje omogućuje i smanjenje potrebne radne snage i pomoćnih sredstava, a to pak znači uštedu troškova i vremena.

Alveolarna struktura

Nova je i unutarnja struktura polimernih profila. Ona je alveolarna, šupljikava, što pak  omogućuje upotrebu manjih količina plastike. Tim se istovremeno smanjuje težina materijala i zadržava njegova strukturna krutost.

Ova alveolarna struktura nadahnuta je ljudskim kostima oko epifize, male endokrine žlijezde u mozgu, smještena između moždanih hemisfera. 

"To smo prenijeli na ove revolucionarne grede, posebno na njihove profile. To je vrlo inteligentan prirodni sustav i zbog toga naše grede imaju malu strukturnu težinu i vrlo velike mehaničke mogućnosti", objašnjava Albiol.

3D ispis omogućuje proizvodnju prilagođenih komada vrlo blizu područja primjene, što također pojednostavljuje prijevoz, štedi troškove i olakšava prilagodbu. Uz to, mogućnost recikliranja polimernih materijala za proizvodnju greda značajno smanjuje njihov ugljični otisak pa je cijeli projekt i izuzetno ekološki poželjan.