Otkriven polimer koji će omogućiti samozacjeljenje stakla na mobitelima

Japanski su znanstvenici otkrili materijal koji objedinjuje mogućnost "zarastanja" pukotina s velikom čvrstoćom

Sandro Vrbanus srijeda, 20. prosinca 2017. u 07:00

Polomljena stakla na mobitelima trebala bi uskoro postati prošlost, barem ako se pita tim znanstvenika iz Japana. Ekipa sa sveučilišta u Tokiju u časopisu Science objavila je rad koji opisuje mehanički čvrst i otporan materijal, koji je pritom i proziran i ima mogućnost samozacjeljivanja u slučaju oštećenja.

Ovaj polimer naziva se "polieterska tioureja" (polyetherthiourea). Malene je mase, izgleda poput stakla, a u slučaju kada ga se ošteti može sam od sebe "zarasti" – i to samo ako ga se pritisne prstima, bez potrebe za zagrijavanjem ili topljenjem. Ovo je prvi puta da se neki materijal s mogućnošću samozacjeljenja može podičiti i čvrstoćom nalik staklu, te prvi koji se može samooporaviti na sobnoj temperaturi.

Polimer u laboratoriju
Polimer u laboratoriju

Znanstvenici su priznali da su neobična svojstva materijala otkrivena sasvim slučajno, dok je jedan od studenata pripravljao polimer u svrhu lijepljenja. Yu Yanagisawa, koji je prvi primijetio da se ovaj polimer lijepi sam za sebe, kaže kako niti sam nije vjerovao što vidi, te da je morao višekratno ponavljati pokus da bi se uvjerio da se materijal zaista sam od sebe popravio. Sada se autori ovog rada nadaju da će njihov usavršeni polimer dobiti komercijalnu primjenu, i vjeruju da će njihovo otkriće pomoći u izradi boljih mobitela i sličnih lomljivih uređaja.