Pametne OLED tetovaže koje se ispiru sapunom i vodom

Znanstvenici s UCL-a i Talijanskog instituta za tehnologiju stvorili su privremenu tetovažu tehnologijom koja emitira svjetlost kakva se koristi na TV-u i zaslonima pametnih telefona

Mladen Smrekar ponedjeljak, 1. ožujka 2021. u 12:34

Tehnologija koja koristi organske diode koje emitiraju svjetlost (OLED) primjenjuje se na isti način kao i vodene tetovaže. Odnosno, OLED-ovi se izrađuju na privremenom papiru za tetoviranje i prenose na novu površinu pritiskom i močenjem. Tetovaža se poslije lako ispire vodom i sapunom.

Lako i jeftino

Istraživači, koji su postupak opisali u novom radu u časopisu Advanced Electronic Materials, kažu da bi se on mogao kombinirati s drugom elektronikom i na primjer pokazivati je li sportaš dehidrirao ili kad se trebamo skloniti sa sunca želimo li izbjeći opekline. OLED-ovi bi se mogli tetovirati i na ambalaži ili voću kako bi signalizirali da proizvodu istječe rok trajanja.

OLED uređaj tanak je 2,3 mikrometra, otprilike trećinu duljine crvene krvne stanice
OLED uređaj tanak je 2,3 mikrometra, otprilike trećinu duljine crvene krvne stanice

"OLED-ovi za tetoviranje lako je i jeftino napraviti", ističe profesor Franco Cacialli. "Njihova je primjena potencijalno doista široka, od privremenih ukrasnih tetovaža noktiju do senzora znoja u sportu."

Takve tetovaže mogle bi se dakako koristi i u zdravstvu. One bi, kažu tvorci, mogle emitirati svjetlost kad se promijeni zdravstveno stanje pacijenta. A okrenu se li tetovaže na drugu stranu, prema koži, potencijalno bi se mogle kombinirati sa svjetlosnim terapijama protiv stanica raka.

Integracija s baterijama i superkondenzatorima

Znanstvenici su sad tek na pola puta. Sljedeći je korak spriječiti njihovo brzo propadanje u kontaktu sa zrakom i integrirati ih s baterijom ili superkondenzatorom.

OLED uređaj tanak je 2,3 mikrometra, otprilike trećinu duljine crvene krvne stanice. Sastoji se od elektroluminiscentnog polimera koji emitira svjetlost kada se primijeni električno polje između elektroda. Između elektroda i komercijalnog papira za tetoviranje stavlja se pak  izolacijski sloj.

Polimer koji emitira svjetlost tanak je 76 nanometara i stvoren je tehnikom centrifugiranja, gdje se polimer nanosi na podlogu koja se vrti velikom brzinom, što daje izuzetno tanak i ujednačen površinski sloj.

Jeftin ispis

OLED-i s tetovažom koji su emitirali zeleno svjetlo dosad su implicirani na staklo, plastiku, naranče i papirnatu ambalažu.

OLED-i s tetovažom koji su emitirali zeleno svjetlo dosad su implicirani na staklo, plastiku, naranče i papirnatu ambalažu. OLED-ovi su se prvi put koristili u televizoru s ravnim ekranom prije 20 godina. Prednosti tehnologije su što se mogu koristiti na fleksibilnim, savijenim površinama i što se mogu napraviti od tekućih otapala. To znači da se mogu ispisati, pružajući jeftin način za izradu novih OLED dizajna.