Poletio je još jedan leteći automobil, ovaj puta u Slovačkoj

Leteći automobil Aircar kompanije Klein Vision obavio je prve pokusne letove proteklih dana, ostvarivši time 30-godišnji san njegovog izumitelja

Sandro Vrbanus četvrtak, 5. studenog 2020. u 18:46

Još jedan u nizu letećih automobila koji se trenutačno razvijaju i pripremaju za komercijalizaciju obavio je svoje prve pokusne letove krajem listopada. Riječ je o automobilu s krilima nazvanome Aircar, a stvorila ga je slovačka kompanija Klein Vision. Nju je pokrenuo profesor Stefan Klein, čiji je 30-godišnji san bio izraditi vozilo koje se može kretati cestom ali i letjeti poput zrakoplova.

Aktualna verzija Aircara već je njegova peta generacija koju Klein Vision testira, a pokusni letovi u malenoj slovačkoj zračnoj luci Piešťany pokazali su da je sposobna iz automobila se pretvoriti u zrakoplov, poletjeti na samo 300 metara piste, uzdignuti se do visine od oko 1.500 stopa (500 metara) te sletjeti natrag na pistu.

Automobil...
Automobil...

Pretvaranje iz automobila u zrakoplov i natrag obavlja se automatizirano, pritiskom na jedan gumb u kabini, i traje tek oko tri minute. Masa praznog letećeg automobila je 1.100 kilograma, a poletjeti može s dodatnim teretom od 200 kilograma. Pogoni ga BMW-ov benzinski motor zapremnine 1,6l koji proizvodi 140 KS. Procjenjuje se da bi domet s jednim rezervoarom goriva mogao biti oko 1.000 kilometara, a potrošnja mu je oko 18 litara na sat. Brzina leta bit će oko 200 km/h.

...pretvoren u zrakoplov
...pretvoren u zrakoplov

Planovi za sljedeće korake Klein Visiona uključuju izradu naprednije i snažnije verzije s motorom od 300 KS u narednih šest mjeseci. Za takav model navodno već imaju kupca. Nakon toga nastavlja se razvoj, a najavljuje se i šira komercijalizacija te otvaranje europskog tržišta letećih automobila.