Prvi leteći automobil dobio dozvolu za europske ceste

Liberty, leteći automobil nizozemskog proizvođača PAL-V, odnedavno se smije legalno kretati europskim cestama. Sljedeći korak je certificiranje istoga za letenje

Sandro Vrbanus subota, 31. listopada 2020. u 06:00

Nizozemska kompanija PAL-V objavila je kako su svoj model letećeg automobila Liberty uspjeli certificirati za vožnju europskim cestama. Tako su postali prvi kojima je uspjelo učiniti legalnim vozilo koje je u stanju, osim vožnje cestama, i poletjeti u nebo. Ovim su letećim automobilom prošli složenu proceduru testiranja i certificiranja, od veljače na ovamo, da bi u konačnici ovoga tjedna na njega uspjeli sasvim legalno postaviti registracijske pločice.

Dobivanje dozvole za vožnju cestom sa sklopljenim propelerom i stražnjim stabilizatorom je, naravno, tek prvi dio certificiranja nečega što se zove leteći automobil. Kao sljedeći korak PAL-V najavljuje pokušaj ishođenja svih potrebnih dozvola za letenje.

Suradnja s europskom agencijom za civilnu avijaciju EASA na ovom projektu traje još od 2015., a završetak procesa certificiranja očekuje se tijekom 2022. godine. Prije toga potrebno će biti dostaviti 1.200 raznih testova i izvješća, te odraditi najmanje 150 sati naleta. Liberty bi trebao letjeti poput helikoptera.

Letenje automobilom je skup sport

U međuvremenu će prototip u ovom obliku biti vožen cestama kako bi se testirala njegova izdržljivost u stvarnim prometnim uvjetima, a tek kad se sve navedeno dovrši Liberty će biti moguće ponuditi krajnjim kupcima. Rezervacije za njega već su otvorene. Navodno PAL-V već ima sasvim dovoljno zainteresiranih koji su spremni izdvojiti 399 tisuća eura za osnovni model, ili 599 tisuća eura za najnapredniju inačicu letećeg automobila prikazanu na priloženom videu.

Koncept letećeg automobila Liberty u razvoju je od 2012. godine. Masa mu je tek 660 kilograma, a pogon nije električni kao kod većine sličnih koncepata – ovaj leteći automobil vozi na obično automobilsko benzinsko gorivo. Po cesti ili zraku sposoban je, ili će biti, prevoziti dvoje ljudi, jednog vozača/pilota i jednog putnika na suvozačkom sjedalu.