Prijenosni samostalni hi-tech toalet koji vas ocjenjuje poput Ubera

Američki startup Throne Labs želi poboljšati iskustvo korištenja prijenosnih toaleta korištenjem digitalnih tehnologija i obnovljivih izvora energije

Sandro Vrbanus srijeda, 31. kolovoza 2022. u 10:40

Trenutačna iskustva "smrde", a svatko ima pravo na čist toalet – to je moto pod kojim se predstavlja američki startup Throne Labs. Njihov je proizvod sasvim drugačija mobilna zahodska kabina, obogaćena modernim tehnologijama, koje imaju cilj ostvariti viziju te donijeti bolje iskustvo svim radnicima na terenu, posjetiteljima raznih festivala te običnim šetačima u gradskim parkovima.

Tehnologija i nužda

Throne (u prijevodu tron) je tako predstavio vlastito "prijestolje", mobilni WC koji može biti postavljen bilo gdje, ne zahtijeva nikakve priključke na vodu, kanalizaciju ili struju, a trebao bi biti daleko čišći od postojećih rješenja. Kao prvo, ova se kabina napaja vlastitim fotonaponskim ćelijama na krovu, a sve što joj treba za rad ima već ugrađeno.

Unutrašnjost Thronea
Unutrašnjost Thronea

Za ulazak u Throne koristi se mobitel, pa se vrata otvaraju skeniranjem QR koda. Nakon toga korisniku stiže poruka o tome je li kabina slobodna ili ne. Ako je slobodna, vrata se otključavaju. Nakon "obavljenog posla" i izlaska iz kabine na mobitel se dobiva i poruka s opcijom ocjenjivanja čistoće stanja zatečenog u kabini.

Ocjenjivanje služi tome da se, na temelju ocjena korisnika, zaključi tko je od ranijih korisnika onečistio kabinu – pa se posjetiteljima mobilnog toaleta mogu, kao na aplikaciji Uber i sličnima, dodjeljivati ocjene za higijenske navike. Onima koji zarade loše ocjene, ili više puta budu "uhvaćeni" u ostavljanju nereda, sustav će onemogućiti posjete Throneu u budućnosti.