Proradila je prva vjetroturbina na drvenom stupu

Vjetroturbina s 2-megavatnim generatorom postavljena je na 105 metara visok jarbol, načinjen laminiranjem održivo uzgojenog drva smreke. TO omogućava i financijske i ekološke uštede

Sandro Vrbanus subota, 30. prosinca 2023. u 20:56

O vjetroturbinama postavljenima na stupove izrađene od drva pisali smo prošloga proljeća. Njih je razvila švedska kompanija Modvion. Tada smo doznali da su stupovi za postavljanje tih vjetroturbina načinjeni su od laminiranog drveta, što je materijal jeftiniji od kombinacije čelika i betona. Laminirano drvo opisano je kao "prirodno ugljikovo vlakno", kojim je moguće stvarati konstrukcije nove generacije.

Čvršće, jeftinije, "zelenije"

Materijal je to čvršći od čelika pri usporedivoj masi, što znači da će sami stupovi moći biti lakši i bez skupih temelja i potpornih konstrukcija. Konstrukcija se izrađuje u modulima, pa ju je lakše transportirati do mjesta ugradnje, a činjenica da je u iskorištenom drvu "zarobljen" ugljikov dioksid pridonosi i smanjenju ugljičnog otiska cijelog projekta.

Prva takva vjetroturbina na "drvenoj banderi" nedavno je puštena u pogon. Modvion ju je instalirao na domaćem terenu, u Švedskoj, kod mjesta Skara, sjeveroistočno od Göteborga, za klijenta iz energetskog sektora, Varberg Energi. Prva je to, dakle, komercijalna vjetroturbina, na drvenom stupu.

On je visine 105 metara, izrađen u 7 sekcija s ukupno 28 modula. Stijenke stupa sastoje se od 144 sloja laminiranog drva, a svaki sloj debeo je 3 milimetra. Sve je načinjeno od drva održivo uzgojene smreke, ukupno je u projektu utrošeno nešto više od 200 stabala, a Modvion je usput zasadio više stabala nego što ih je za proizvodnju utrošio.

Ukupna visina vjetrenjače s lopaticama je 150 metara, a opremljena je generatorom snage 2 MW, što je dovoljno za napajanje 400-tinjak kućanstava električnom energijom. Šveđani već najavljuju instaliranje sljedeće, još više, vjetroturbine. Nakon toga, do 2027. godine, planiraju otvoriti tvornicu za serijsku proizvodnju, gdje će se sklapati stotinu sličnih drvenih stupova godišnje.