SAD razvijaju brzu i razornu "super duper" raketu

Američki predsjednik Donald Trump otkrio je pred diplomcima na West Pointu kako će njihova vojska uskoro dobiti novo moćno oružje, ali je pritom spomenuo i neke upitne detalje

Sandro Vrbanus nedjelja, 14. lipnja 2020. u 20:17

Predsjednik SAD-a Donald Trump nije baš poznat kao vrsni govornik, pogotovo kada skrene s napisanog mu govora u razne digresije, ili kada vlastitim riječima pokušava odgovoriti na pitanja koja nadilaze njegovo poznavanje materije. Tako je, primjerice, prošloga mjeseca tijekom predstavljanja službene zastave nove grane oružanih snaga, Svemirske vojske, najavio i da se trenutačno radi na razvoju nove rakete, pa joj je usput dao i nadimak "super duper projektil".

Očekivano, kada vrhovni zapovjednik ovakvim dječjim rječnikom opiše nešto što bi trebalo biti novi ponos oružanih snaga, to izazove val reakcija, ali i interesa onih koji se malo više razumiju u vojnu tehnologiju. Mnogi su od tada pokušali dokučiti što bi bila ta "super duper" raketa, da bi ovoga vikenda Trump iznio neke nove detalje.

Upitne karakteristike

U svojem govoru diplomcima na West Pointu još jednom je spomenuo istu naprednu raketu (ovoga puta bez nadimka), te ponovio da je riječ o hipersoničnom oružju koje bi trebalo biti "17 puta brže od najbrže rakete trenutačno dostupne u svijetu". Trebao bi to biti američki odgovor na ruske i kineske hipersonične rakete koje su brže "pet ili šest puta", ističe Trump. Rekao je i da će nova raketa biti sposobna pogoditi mete udaljene i do tisuću milja (1.609 km) s preciznošću od 14 inča (35 cm).

No, analiza ovih podataka pokazuje kako Trump vjerojatno ne govori istinu. Najbrža američka interkontinentalna raketa LGM-30 Minuteman III sada može dosegnuti 23 Macha, odnosno 28.176 km/h. 17 puta brže od toga čini se kao neizvedivo. Dodatno, brzina od oko 400 Macha bila bi dovoljna za napuštanje Zemljinog gravitacijskog polja pa bi takvu raketu teško bilo i usmjeriti prema ciljevima na tlu.

Isto tako niti doseg od tisuću milja nije nešto čime se potrebno pretjerano hvaliti, jer interkontinentalne rakete danas imaju višestruko veće domete. Možda je Trump govorio o više različitih raketa, naveo krive brojke i usporedbe, ili jednostavno pomiješao informacije koje je čuo – za sada nitko od analitičara na to nema odgovor. No, čini se da je nešto brzo i razorno ipak u pripremi, a za detalje ćemo morati pričekati službene podatke.