Samsungov "umjetni čovjek" prikazan na CES-u

Projekt Neon izrastao je iz Samsungove podružnice STAR Labs. Na CES-u predstavlja digitalne avatare koji bi trebali učiniti interakciju s chatbotima što prirodnijom

Dragan Petric petak, 10. siječnja 2020. u 19:31

CES je i ove godine privukao mnogo zanimljivih projekata, koncepata i prototipa, među kojima se istaknuo i projekt "umjetnih ljudi" Neon. Izrastao je iz Samsungove podružnice STAR Labs, a bavi se izradom digitalnih avatara koji mogu poslužiti kao virtualni asistenti. Sasvim su prirodnog izgleda, a predstavljaju cijelog čovjeka – od glave do pete – samo digitalno animiranoga.

Deepfake u stvarnom vremenu

Iz Samsunga kažu kako je uloga njihovih "umjetnih ljudi" postati zamjena za portire, konsijerže, recepcionare, hostese i ostalo pomoćno osoblje u hotelima, restoranima i trgovinama. Poput virtualnih asistenata u pametnim zvučnicima i mobitelima, ovi humanoidni roboti također mogu obavljati osnovne razgovore, no imaju i mogućnost izražavanja putem govora tijela i izraza lica.

Ugrađena umjetna inteligencija pomaže im stvarati izraze lica koji idu uz ono što izgovaraju, kako bi ljudima izgledali prirodnije. Unutar ekrana na kojem se Neonovi avatari prikazuju nalaze se računala koja ih pokreću (s dva 128-jezgrena procesora, kažu), no plan je u budućnosti sve operacije izvršavati putem oblaka.

Tehnologija trenutačno izgleda kao napredno stvaranje deepfake videa na zahtjev. Plan je da Neonovi avatari imaju svoje područje specijalnosti, ovisno o "radnom mjestu", te da ne budu nužno povezani na internetske tražilice i odgovaraju na sva moguća pitanja o svijetu i životu. Primjena bi im trebala biti usko ograničena na neke zadatke koje bi trebali, navodno, savršeno obavljati, baš poput ljudi.