TomTom radi na umjetno inteligentnom asistentu za korištenje u automobilima

Nizozemski proizvođač najpoznatiji po svojim rješenjima za GPS navigaciju najavio je da će, u suradnji s Microsoftom, donijeti generativnu umjetnu inteligenciju u kabine osobnih vozila

Sandro Vrbanus utorak, 19. prosinca 2023. u 18:04

TomTom, nizozemska kompanija najpoznatija po svojim GPS navigacijskim sustavima, načinit će iskorak u smjeru danas nezaobilazne tehnologije – generativne umjetne inteligencije. Ovoga tjedna objavili su da su razvili potpuno integriran sustav pogonjen umjetnom inteligencijom, koji je u stanju "razgovarati" i biti virtualni glasovni pomoćnik vozačima, s brojnim naprednim i sofisticiranim mogućnostima.

Suradnja s Microsoftom

Sve to ostvareno je korištenjem Microsoftovih AI tehnologija i zasnovano na uslugama iz paketa Azure usluga u oblaku, koje uključuju velike jezične modele OpenAI-ja, Kubernetes, Cosmos DB i Azure Cognitive usluge. Ideja je da se takav virtualni asistent, smješten u oblaku i osnažen generativnom umjetnom inteligencijom, nađe unutar infotainment sustava automobila raznih proizvođača.

Vozaču bi novi AI asistent mogao omogućiti napredno glasovno upravljanje gotovo svim funkcijama vozila. Od, primjerice, pretraživanja lokacija i pokretanja navigacije, pa do zadavanja naredbi infotainment sustavu i samom automobilu prirodnim jezikom. Vozači bi tako mogli samo izgovoriti naredbu koju žele – bilo da je to odabir rute vožnje, traženje odredišta, promjena glazbe koja svira u kabini ili podešavanje temperature klimatizacijskog sustava – a automobil bi naredbu izvršio.

Zahvaljujući integraciji u TomTomove sustave, kao što je Digital Cockpit, proizvođačima automobila bio bi olakšan i ubrzan proces integracije novih rješenja u njihova vozila. "Koristeći svoju stručnost u navigaciji i tehnologiji, stvaramo revolucionaran novi način za interakciju ljudi s vozilima", poručuju iz TomToma, naglašavajući da s Microsoftom dijele viziju o tome kako "poticati inovacije uz generativni AI i pružiti kupcima još bolja rješenja".