SpaceX ruši svoj rekord u broju lansiranja u jednoj godini

Tvrtka ima za cilj nastaviti s brzim ritmom lansiranja, rekavši da planira imati do 52 leta ove godine. To znači da bi mogli lansirati i dvije misije u jednom danu

Tomislav Stanković nedjelja, 24. srpnja 2022. u 17:10
📷 Image: Unsplash
Image: Unsplash

SpaceX je promijenio način na koji razmišljamo o lansiranju raketa upotrebom višekratnih raketnih pojačivača, a sada je tvrtka dosegla novu prekretnicu kada je oborila svoj rekord u broju lansiranja u jednoj kalendarskoj godini, prenosi DigitalTrends. Prethodni rekord bio je 31 lansiranje u 2021., ali u petak, 22. siječnja, tvrtka je lansirala svoju 32. misiju ove godine. 

U 32. lansiranju korištena je raketa Falcon 9 za prijenos serije od 46 Starlink satelita namijenjenih pružanju globalnog širokopojasnog pristupa internetu.

Čak i bez lansiranja Starlinka, SpaceX je imao puno drugih misija kojima je tvrtka bila zaposlena. Zahvaljujući partnerstvu s NASA-om, SpaceX povremeno šalje kapsule Dragon, s teretom i ljudima, na Međunarodnu svemirsku postaju. Tvrtka također ima svoje misije Transporter. I uz sve to, SpaceX također nudi usluge komercijalnih letova kao i lansiranja za Ministarstvo obrane.

Osim toga, SpaceX je ove godine oborio nekoliko rekorda. U ožujku ove godine Falcon 9 booster poletio je u svoju dvanaestu misiju, postavivši novi rekord. Također, nedavno je jedan booster letio na trinaestu misiju, dokazujući da su ti boosteri još otporniji od početnih procjena.

Dugogodišnji cilj SpaceX-a za ponovnu upotrebu pojačivača bio je da jedan pojačivač leti u 10 misija, što je sada znatno nadmašeno.