Nova usluga SpaceX Starlink Maritime donosi internet na brodove

Vlasnici plovila sada će se moći spojiti na SpaceX-ovu internetsku uslugu Starlink dok plove otvorenim morem.

Tomislav Stanković subota, 9. srpnja 2022. u 14:14
📷 Image: starlink.com
Image: starlink.com

Prema SpaceX-u, Starlink Maritime hardver zauzima malo prostora i dolazi s nosačem koji se lako postavlja. Usluga implementira end-to-end enkripciju za zaštitu podataka i povjerljivosti korisničkog prometa prenosi CNET.

No sve to dolazi uz određenu cijenu. Plaća se jednokratna naknada od 10.000 USD za dvije satelitske antene visokih performansi, a zatim 5.000 USD mjesečno za uslugu od 350 Mbps. Usporedbe radi, redovita Starlink usluga košta 599 dolara za antenu, zajedno s mjesečnom pretplatom od 110 dolara za internet.

Elon Musk je priznao da Starlink Maritime ima "premium cijene", ali je rekao da je to dijelom zato što paket zahtijeva dodatni terminal visokih performansi koji je "važan za održavanje veze u nemirnom moru i jakim olujama".

SpaceX je podijelio kartu koja prikazuje područja pokrivenosti Starlink Maritimea. Svijetloplava traka označava trenutnu dostupnost, dok tamnije trake znače da će usluga započeti krajem ove ili početkom sljedeće godine.

📷 Image: SpaceX
Image: SpaceX

Musk je u svibnju otkrio da Starlink sada ima 400.000 pretplatnika u 36 zemalja, u odnosu na 250.000 u veljači. SpaceX je lansirao Starlink u listopadu 2020.