Tekstil koji pamti i mijenja oblik inspiriran je ljudskim tijelom

Znanstvenici s Harvarda predstavili su materijal nalik vuni koji može biti ispisan na 3D pisaču i "programiran" tako da zapamti svoj izvorni oblik i uvijek se u njega može vratiti

Sandro Vrbanus utorak, 8. rujna 2020. u 06:00

Neki materijali imaju sposobnost "pamćenja" svojeg izvornog oblika i, bez obzira kako ih savijate, mogu se u taj oblik vratiti samostalno kada su izloženi nekom vanjskom utjecaju. Najbolje to znaju ljudi valovite ili kovrčave kose – kako god da je počešljaju, ona će se ponovno nakovrčati s porastom vlage u zraku ili nakon što se smoči. Upravo ovu pojavu kao inspiraciju su iskoristili znanstvenici s Harvarda pri izradi novog materijala: tekstila koji "pamti" svoj programirani oblik i u njega se vraća pod utjecajem vlage.

Pametna vuna

Osim ideje, u izradi ove tkanine nalik vuni ekipi istraživača ljudska kosa poslužila je i kao uzor kad je riječ o samom materijalu. Jedan od osnovnih dijelova njihovog "pametnog" tekstila je keratin, protein koji je sastavni dio kose i noktiju, ali i drugih struktura u životinjskom svijetu kao što su pera, rogovi, kandže ili vanjski dijelovi rožnate kože.

Keratin je u ovom slučaju dobiven iz reciklirane vune, pa je ovaj materijal okarakteriziran kao ekološki prihvatljiv. Vlakna ove tkanine mogu biti ispisana i 3D pisačem, a potom "programirana" u željeni oblik natapanjem u vodikov peroksid i mononatrijev fosfat. Nakon toga može ih se gužvati, savijati i na druge načine izobličiti, ali kada ih se izloži vodi, cijela tkanina vraća se u predprogramirani oblik.

Primjena ovog materijala mogla bi se pronaći u modnoj industriji, ali i pri izradi "pametne" funkcionalne odjeće ili medicinskih pomagala.