Truelifi vezom iz žarulje moguće dobiti i do 150 Mbps

Nizozemska kompanija Signify (nekada Philips Lighting) lansirala je nova rasvjetna tijela koja su u stanju pružiti kvalitetnu i brzu LiFi bežičnu vezu

Sandro Vrbanus ponedjeljak, 24. lipnja 2019. u 06:00

Možda vam ne znači mnogo ime nizozemske kompanije Signify, ali ako kažemo da se ona nekada zvala Philips Lighting i da proizvodi LED rasvjetna tijela pod imenom Philips Hue, bit će vam jasno o kome se radi. Ova kompanija sada je objavila kako pokreće prodaju novih žarulja pod nazivom Truelifi, a koje uz uobičajene funkcije rasvjete nude i povezivost na bežične mreže – putem svjetlosti.

LiFi, internetska veza iz žarulje

LiFi tehnologija već je otprije poznata – njome se, umjesto radiovalova, podaci prenose svjetlosnim signalima, a umjesto routera koriste se žarulje. Prednost ovog načina bežičnog povezivanja uređaja je u tome što ne koristi uobičajene frekvencije, pa se može implementirati tamo gdje je njihovo emitiranje ograničeno ili zabranjeno.

Novi Truelifi proizvodi omogućavaju sigurno i pouzdano bežično povezivanje LiFi tehnologijom, uz brzine prijenosa podataka do 150 megabita po sekundi, dostupne u većim prostorijama poput ureda ili soba za sastanke. Rasvjetna tijela koja distribuiraju LiFi signal komuniciraju i međusobno te stvaraju mrežu dostupnu u cijelom prostoru, pa se korisnik može kretati uokolo bez da izgubi vezu.

Tehnologija Truelifi podržana je i u starijim Philips Hue proizvodima, a za prijem signala sa žarulja potrebno je imati tek USB "dongle" koji se priključi na računalo. Osim stvaranja lokalnih bežičnih svjetlosnih mreža Truelifi se može koristiti i za stvaranje direktnih veza ("point-to-point") na kojima je moguće ostvariti brzinu prijenosa podataka do 250 Mbps.

Ovu tehnologiju Signify preporuča za profesionalna okruženja poput tvornica i bolnica u kojima je nemoguće komunicirati radio vezom. Slijedom toga, Truelifi proizvodi su za sada dostupni tek poslovnim korisnicima.