U New Yorku se izdaju Covid putovnice zasnovane na blockchainu

Osobe koje su dobile negativan PCR ili antigenski test ili su se cijepile protiv COVIDa-19, mogu zatražiti potvrdu o tome u obliku digitalne putovnice zapisane na distribuiranom blockchainu

Sandro Vrbanus ponedjeljak, 29. ožujka 2021. u 13:02

Tehnologija blockchaina pronašla je još jednu korisnu upotrebu. Njezino svojstvo nepromjenjivosti zapisa i sigurnosti pohrane podataka iskoristio je IBM koji je nedavno lansirao svoj Digital Health Pass, aplikaciju zasnovanu na blockchainu koja ima cilj na sebi nositi podatke o osobama koje su cijepljene ili imaju negativan test na koronavirus. Aplikacija će služiti kao "Covid putovnica" i certifikat da je neka osoba zdrava, što bi ljudima trebalo olakšati povratak u normalan život.

Potrebno cjepivo ili negativan test

Među prvima koji su prihvatili ovakav način praćenja zdravih osoba je američka savezna država New York u kojoj je ovoga vikenda u upotrebu puštena navedena tehnologija. Lansirana je pod nazivom Excelsior Pass, a riječ je o dobrovoljnom certifikatu koji može dobiti svaka osoba koja se ili cijepila protiv COVIDa-19 ili ima svjež negativan PCR ili antigenski test.

Potvrda se dobiva u digitalnom obliku koja se, poput avionske karte i sličnih propusnica, može pohraniti u digitalni novčanik na mobitelu. Moguće ju je i ispisati na pisaču, a njezin QR zapis potrebno je skenirati na mjestu provjere kako bi se moglo provjeriti da je osoba u tom trenutku slobodna ili zaštićena od koronavirusa. Skeniranje potvrda provodit će lokali, institucije ili, primjerice, stadioni, kina i kazališta koji će htjeti uvesti Covid potvrde kao način osiguranja javnog zdravlja u svojim prostorima. Jedna od zvučnijih lokacija koja će na ovaj način osiguravati veću (i sigurnu) posjećenost događanja bit će slavna dvorana Madison Square Garden.

Aplikacija Excelsior Pass lansirana je nakon nekoliko tjedana pokusnog rada, a New York je prva savezna država u SAD-u u kojoj je ona uvedena kao službena. Činjenica da su zapisi o zdravim osobama pohranjeni na kriptiranom blochckainu osigurava privatnost korisnika kao i integritet podataka. Nadležni ističu da se na blockchain i u aplikaciju ne zapisuju privatni podaci o zdravlju, a da su u sustav uključeni brojni sigurnosni mehanizmi kako bi osigurali one podatke koji tamo postoje.

Vlasti New Yorka nadaju se da bi ova tehnologija mogla olakšati sigurno i brže otvaranje poslovanja za mnoge, te ubrzati povratak "na staro" kad je riječ o okupljanjima ljudi na javnim mjestima i u velikim dvoranama.